Pui crescuți pentru curte la Plopenii Mari
Ferma Zootop Limited și-a început activitatea în anul 2016 și de trei ani oferă pui zburat rasă mixtă (pentru carne şi ouă) și pui de carne, crescuți și pregătiți pentru curte. Iar oferta se adresează localnicilor din satul Plopenii Mari, comuna Ungureni, din județul Botoșani. Bîlbă Daniel spune că investiția a ajuns la cca 80.000 euro și crește doar două rase de păsări, KABIR și ROSS 308, efectivul ajungând la aproximativ 50.000 de capete/an.
A început într-un grajd...
Inițial, micul fermier a achiziționat un grajd care se afla mai mult în paragină în anul 2011, apoi l-a modernizat cu fonduri proprii și l-a pregătit pentru creșterea intensivă a puilor de găină, ne spune Bîlbă Daniel. „Am funcționat la început ca producător autorizat, crescând efective destul de mici, până în 5.000 de capete. În anul 2015 am hotărât să creștem un efectiv mai mare pentru pui zburat și ne-am autorizat ca exploatație comercială de tip A. Efectivul nostru pe care îl rulăm într-un an de zile este de aproximativ 50.000 de capete. Cu toate că suntem o fermă mică, creștem mai mult pentru clienții finali. Ulterior ne-am extins activitatea în două hale cu suprafața totală de 1.200 mp. Doi ani mai târziu, ne-am hotărât să păstrăm din fiecare lot de pui pe care îl scoatem la vânzare câte 1.000 de capete pentru creștere în regim de curte“, specifică Daniel.
Aceste păsări sunt crescute în aer liber și cu hrană compusă din mixaj de cereale. Astfel, acesta și-a câștigat clienții și din rândul populației, mai ales cei care nu au un spațiu unde să își crească propriile păsări. „Am făcut acest lucru din două motive: să am de unde consuma eu și familia mea o carne de care sunt sigur cum și în ce condiții este crescută, dar și să pot observa cum evoluează puii de la noi până la maturitate, să știm exact cum vor fi la clienții noștri. De când am deschis, creștem doar două rase de păsări, KABIR – rasă mixtă pentru carne și ouă și ROSS 308 – un hibrid de carne. De altfel, pentru puiul zburat creștem maximum 3 serii/an. Încercăm să intervenim cât mai puțin cu antibiotice, de aceea folosim tot felul de produse naturiste apărute pe piață, plus că utilizăm o schemă foarte complexă de vaccinare cu scopul de a pregăti acești pui pentru creșterea lor în aer liber“, a mai precizat Daniel.
Distribuție la „poarta fermei“
Echiparea celor două hale este de la Big Dutchman, iar regimul de creștere a puilor este intensiv la sol deoarece fermierul folosește furaje doar de la FNC-uri. „O astfel de investiție (...), vorbesc de o hală complet echipată, o estimăm la 80.000-100.000 euro, dar depinde foarte mult unde este situată și ce utilități are proprietatea“, mai spune fermierul botoșănean.
Daniel specifică că distribuția are loc la „poarta fermei“, dar nu ezită să nu colaboreze și cu diverși angrosiști. „Clienții noștri, pe care i-am câștigat și păstrat an de an, vin la noi și cumpără. În felul acesta ei sunt siguri că iau de la ferma noastră. Mai colaborăm și cu așa-zișii angrosiști; aceștia cumpără de la noi și duc puii la clienții finali, la cei care nu se pot deplasa la ferme. Perioada pentru pui zburat este începutul lunii martie și sfârșitul lunii august“, spune Bîlbă Daniel.
Sfatul fermierului botoșănean pentru cei care vor să își facă o astfel de fermă este să-și aleagă o sursă bună pentru puiul de o zi, dar și să investească în tehnologie pentru a putea scoate un produs de calitate la un preț competitiv și mai ales să fie serioși la imunizările prin vaccinare an de an. „Trebuie să scoată un pui sănătos pentru a încuraja populația să cumpere an de an. Printre altele noi tot timpul ne-am pus problema, când vine o bătrânică și o vezi că scoate din batistă ultimii bănuți ca să își cumpere câțiva pui să-i facă găini și să-i ajute ulterior pe copiii ei sau pe nepoți cu câte un ou proaspăt... cum ne-am simți să o vedem mulțumită, să revină și în anul următor să ne zică: «Vai, ce bine au mers!». Pe viitor, nu ne dorim o extindere uriașă pe partea de pui zburat, ci să ne păstrăm clienții și eventual să extindem această linie cu păsări crescute în regim de curte, pentru a avea și ceva profit de pe urma acestora deoarece la momentul actual nu o putem numi afacere, abia dacă ne scoatem cheltuielile cu creșterea lor“, a încheiat Bîlbă Daniel.
Beatrice Alexandra MODIGA