Lansare sesiune submăsura 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la scheme de calitate”
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Fonduri europene
Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale anunță deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate europene, începând din data de 2 august 2018.
Finanțarea proiectelor se asigură prin Submăsura 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la scheme de calitate” a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 și se acordă fermierilor şi grupurilor de fermieri legal constituite care participă pentru prima dată la o schemă de calitate a Uniunii Europene – Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Menţiunea de calitate facultativă „produs montan” și Produse ecologice. De asemenea, sunt finanțate și proiectele prin care se asigură participarea pentru prima dată la schemele de calitate pentru băuturi alcoolice – Denumire de origine controlată (DOC), pentru vinuri de calitate, Indicatie Geografică (IG), pentru vinuri de calitate și Băuturi spirtoase cu Indicaţie Geografică.
Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an prin submăsura 3.1 sunt în valoare de 6.108.739 de euro, iar intervalul de primire a cererilor de finanțare este cuprins între 2 august 2018, ora 9:00 și 31 decembrie 2018, ora 16:00.
Întocmirea cererilor de finanțare se realizează conform Ghidului solicitantului și a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR”, iar depunerea documentației se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenției.
Depunerea cererilor de finanțare se poate opri înainte de termenul limită (31 decembrie 2018, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. În primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere și sesiunea rămâne deschisă chiar dacă suma alocată a fost epuizată.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Sprijinul public se acordă sub forma unui stimulent anual, pe o perioadă de maxim 5 ani consecutivi de la aderarea pentru prima dată la o schemă de calitate si este în valoare de maxim 3.000 de euro pentru exploataţie.
Pentru această submăsură pragul minim este de 10 puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finanţare nerambursabilă.
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de costurile fixe suportate de fermieri/grupurile de fermieri ca urmare a participării acestora într-o schemă de calitate și cuprind:
- costurile aferente aderării la o schemă de calitate eligibilă, conform verificării documentației de autoritatea competentă și organismul de certificare respectiv, tarifele percepute de organismele de certificare în cadrul procesului de certificare pentru inițierea certificării, controlul solicitantului, cheltuielile aferente testării în urma căreia se certifică conformitatea cu specificațiile de calitate, evaluarea dosarului solicitantului;
- contribuţia anuală de participare la schema de calitate către Organismul de control/certificare;
- cheltuielile aferente controalelor necesare pentru verificarea respectării specificaţiilor schemei pentru verificarea specificațiilor de îndeplinire a conformității anuale.
Dintre cheltuielile neeligibile, amintim câteva tipuri: cheltuielile suplimentare de testare a rezultatelor ca urmare a încercărilor nereușite sau a retestării în urma constatării neregulilor de către organismul de control, costurile și analizele efectuate pentru activitățile de autocontrol, costurile inspecțiilor și/sau analizelor efectuate în urma constatării neregulilor de către organismul de control etc.
Articole înrudite
-
AFIR a finanțat cu fonduri europene din FEADR peste 2.400 de proiecte de utilitate publică în mediul rural
-
47,6 milioane de euro solicitate de fermieri pentru înființarea sau modernizarea plantațiilor pomicole
-
MADR a solicitat Comisiei Europene decontarea a peste 253 de milioane de euro, fonduri plătite deja către fermierii români prin AFIR
-
Afinul, un arbust profitabil și ușor de întreținut
in Agrotehnica -
48 de milioane de euro, fonduri europene disponibile prin AFIR, pentru sectorul pomicol
-
Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
-
Peste 15 milioane euro prin AFIR pentru înființarea grupurilor de producători
-
În iunie, plăți AFIR de peste 27 de milioane de euro în conturile beneficiarilor PNDR
-
AFIR: Plăți de peste 430 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani
-
Peste 109 milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru apicultori prin AFIR
Articole recente - Lumea Satului
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (II)
- Păstrăvaria Ianca, „minunea“ din inima „Saharei“ oltenești
- Știați că… despre reciclare și protecția mediului
- Suveranitatea alimentară a Uniunii Europene?
- „Piața vinului din România este foarte concurențială“
- Pactul verde (I)