Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Atenție la Culturile din urgența (I)

Atenție la Culturile din urgența (I)
Distribuie:   

Schimbările climatice care au avut loc în ultima perioadă impun o anumită regândire și în ceea ce privește epoca optimă de semănat a diferitelor culturi agricole.

Pentru semănăturile de primăvară se impune o însămânțare mai timpurie pentru a evita, măcar în parte, perioadele de secetă și arșiță din timpul verii.

Cu atât mai mult se impune acest avans în Câmpia de Sud a României, unde primăverile sunt, de regulă, secetoase și cu vânturi uscate. Referindu-ne la culturile din urgența I (mazăre, năut, muștar, ovăz, orzoaică de primăvară, sfeclă de zahăr, lucernă, linte, lupin albastru ș.a.), acestea trebuie însămânțate cât mai timpuriu, în „mustul zăpezii“.

Culturile agricole enumerate mai sus pretind la germinare cantități mari de apă în sol, dar se mulțumesc cu temperaturi mai scăzute, de 1-2°C până la 3-4°C. Asemenea condiții se pot realiza numai primăvara foarte timpuriu.

Este important să fie însămânțate de timpuriu, pentru că aceste plante au nevoie ca prima parte a vegetației să se desfășoare la temperaturi moderate (14-15°C) și să nu fie surprinse de seceta și arșița din timpul verii.

Dacă după răsărire apar perioade cu temperaturi scăzute, de minus 4-6°C, acestea sunt suportate ușor de tinerele plante și uneori au depășit cu bine temperaturi de minus 12°C de scurtă durată.

Pentru a putea executa semănatul foarte timpuriu este necesar ca pregătirea terenului pentru semănat să se execute încă din toamnă. Culturile din urgența I trebuie socotite „culturi de toamnă“ din punctul de vedere al pregătirii terenului pentru semănat.

Terenul pregătit din toamnă (afânat, mărunțit și nivelat) se zvântă în primăvară cu 7-10 zile mai devreme și astfel se poate efectua semănatul în epoca optimă. În situația când pe terenul respectiv s-a efectuat arătură târzie și de calitate necorespunzătoare, este necesar ca în prima „fereastră a iernii“, după ce s-au succedat mai multe fenomene de îngheț-dezgheț asupra solului și acesta a devenit ușor de mărunțit și nivelat, se va executa o lucrare cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colți reglabili, care asigură o bună mărunțire și nivelare a solului. Se recomandă ca această lucrare să se execute perpen­dicular sau oblic față de direcția arăturii.

Ulterior, pe terenul respectiv va mai ninge, vor mai avea loc fenomene de îngheț-dezgheț, se va topi zăpada și va mai acumula apă și astfel, la desprimăvărare, terenul va fi corespunzător pentru însămânțarea culturilor din urgența I, fără alte intervenții.

Prin experimentări a rezultat că, de exemplu, mazărea însămânțată cu două săptămâni după epoca optimă a înregistrat minusuri de producție de 20-30%, iar după trei săptămâni, minusul de producție a fost de 50% sau s-a compromis cultura.

Cu câțiva ani în urmă, am însămânțat 400 ha cu mazăre la mijlocul lunii februarie și, cu toate că a fost un an dificil din punct de vedere climatic, am realizat 3.600-4.000 kg/ha. Aceasta deoarece la germinare a beneficiat de suficientă apă, a germinat și răsărit uniform, a parcurs prima parte a vegetației pe timp răcoros, a înflorit și fructificat în mai-iunie, când au mai căzut câteva precipitații, și astfel a scăpat de stresul hidric provocat de seceta și arșița din vară.

Prin urmare, terenul afânat, mărunțit și nivelat din toamnă se zvântă repede în primăvară și se poate trece la semănat fără alte intervenții.

În terenul afânat brăzdarele semănătorii, mai ales dacă sunt de tipul dublu disc, pătrund ușor în sol până la adâncimea de semănat.

În cazul când s-a constatat că peste iarnă terenul s-a tasat, este necesară o trecere cu combinatorul astfel reglat, încât să lucreze numai până la adâncimea de semănat a fiecărei culturi agricole, după care se execută imediat semănatul.

Prof. dr. ing. Vasile Popescu

Revista Lumea Satului nr. 5, 1-15 martie 2017 – pag. 10

culturi agricole, culturi de urgenta

Alte articole: