600x250 v1

Fitosanitar 07 Mai 2023, 13:00

Autorizare de urgență a insecticidului Exirel® de la FMC, pentru combaterea celor mai dificili dăunători din culturile de rapiță

Scris de

Controlul eficient al dăunătorilor din cultura de rapiță este esențial pentru obținerea de producții mari și de calitate superioară, asigurând astfel un profit consistent an de an fermierilor români.

Printre dăunătorii cei mai periculoși, ce produc pagube importante în culturile de rapiță și sunt dificil de controlat, putem aminti: Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgărița tulpinilor), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și Aphis spp. (afide).

Plutella xylostella (molia verzei) este unul dintre cei mai periculoși dăunători din culturile de crucifere, pentru că poate compromite total cultura de rapiţă în toamnă prin defoliere, iar atacul dăunătorului în primăvară poate produce pagube de până la 50% din recoltă.

Dăunătorul s-a înmulţit excesiv în ultimii ani, fiind dificil de controlat cu produsele autorizate în prezent (piretroizi, acetamiprid), deoarece ponta depusă este numeroasă, este plasată pe partea inferioară a frunzelor şi adulții au mobilitate mare.

Atacul puternic de Plutella xylostella din toamna anului trecut, în majoritatea zonelor ţării, indică o presiune mare de dăunare în primăvară, iar condiţiile climatice din timpul toamnei și iernii (toamna lungă și secetoasă și iarna blândă) menţin sursa biologică ridicată a dăunătorului.

Asociațiile de fermieri au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii în găsirea unei soluții eficiente de control al acestui dăunător, astfel că autoritatea a avizat folosirea în situații de urgență fitosanitară a insecticidului Exirel® pentru cultura de rapiță, pentru combaterea dăunătorilor: molia verzei (Plutella xylotella), gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus), gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceuthorrhynchus napi) și afide (Aphis spp.).

Exirel® este cel mai NOU insecticid omologat de FMC România, cu un nou mod de acțiune, diferit de cel al majorității insecticidelor existente în piață, motiv pentru care este un real ajutor pentru fermieri în rezolvarea anumitor probleme de rezistență a dăunătorilor. Insecticidul EXIREL® (substanța activă cyantraniliprol 100 g/l) are acțiune sistemică, se aplică foliar și controlează cei mai importanți dăunători din cultura de rapiță, având un spectru larg de combatere asupra speciilor de insecte care defoliază, înțeapă și sug.

Produsul are acţiune ovicidă, larvicidă şi reduce populația de dăunători adulți. Comportamentul insectei este rapid modificat la câteva ore după expunerea la substanţa activă cyantraniliprol (cyazypyr®), rezultând oprirea rapidă a hrănirii, paralizia și, în final, moartea insectei. Larvele paralizate pot rămâne pe plante chiar și câteva zile în zona atacului (1-3 zile), iar dăunătorii sunt controlați în totalitate după 3-6 zile de la aplicare, în funcție de specia acestora. Timpul de acţiune este de până la 14-21 zile, depinzând de: dăunătorul ţintă, stadiul de vegetație şi presiunea de atac a dăunătorilor.

Autoritatea fitosanitară recomandă aplicarea insecticidului Exirel® la semnalarea dăunătorului în cultura de rapiță și numai atunci când se depășește pragul economic de dăunare. Acesta este de 2-3 larve/plantă pentru Plutella xylostella; 1-2 adulți/plantă pentru Ceutorrynchus napi, iar pentru Meligethea aeneus: 1 adult/plantă, când mugurii florali sunt acoperiți de frunzele terminale, şi de 2-3 adulți/plantă, când mugurii florali sunt vizibili – înainte de înflorire. Doza recomandată de aplicare a insecticidului Exirel® este de: 0.5 l/ha pentru Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgăriţa tulpinilor), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și, respectiv, de 0.75 l/ha pentru controlul afidelor (Aphis spp.).

Daunatori rapita

Folosirea insecticidului Exirel®, prin modul său unic de acțiune, contribuie la reducerea apariţiei rezistenţei dăunătorului la piretroizi sau neonicotinoide, cunoscută fiind capacitatea mare de adaptare la insecticide a moliei verzei (Plutella xylostella). Totodată, reduce numărul de tratamente şi intrări în parcele, protejază entomofauna utilă (polenizatori, paraziți și prădători naturali ai dăunătorilor) și mediul înconjurător.

Gândacul lucios al rapiței este un dăunător foarte răspândit în toate zonele din România. Gândacul atacă diferite specii de crucifere (specii cultivate şi buruieni) şi este periculos în toate stadiile de dezvoltare. Adulţii consumă anterele, petalele şi polenul bobocilor florali, distrugându-i, iar larvele se hrănesc doar cu organele florale ale plantelor din familia crucifere. La o infestare puternică, pe un boboc floral se pot găsi 10-15 larve.

Adulţii de Ceutorrynchus napi (gărgărița tulpinilor de rapiță) rod frunzele și vârful tulpinii, producând perforații. Femelele depun ouăle în măduva tulpinii, iar larvele eclozate sapă galerii în tulpină și se hrănesc cu măduva tulpinilor.

În urma atacului, se formează gale/umflături, iar tulpina se deformează și uneori crapă. Plantele atacate devin vulnerabile la cădere și ramifică bogat, nu formează silicve sau acestea sunt seci.

Insecticidul Exirel® poate fi folosit în situații de urgență pentru controlul acestor patru dăunători deosebit de periculoși la cultura de rapiță, în perioada 29 martie – 26 iulie 2023. Insecticidul Exirel® este omologat în prezent în România pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade și specii selective de coleoptere din culturile de pomi fructiferi și viță-de-vie, pentru care se poate aplica conform recomandărilor din eticheta produsului.

Mai multe informații despre dăunătorii din cultura de rapiță și insecticidul Exirel® puteti găsi aici: fmcagro.ro


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti