Sunt necesare măsuri de protecție! Iulian Sămărescu: „Se dorește ca România să fie dependentă de importurile Europei“
Fabrica de procesare a cărnii de la Chitila, Integra, a fost preluată în 2020 de antreprenorul Iulian Sămărescu într-un moment în care unitatea întâmpina probleme economice. Printr-un plan de investiții susținut în plină criză sanitară, cu problemele inerente ale acestei situații excepționale și mai apoi în contextul războiului din Ucraina, antreprenorul a reușit să dezvolte această fabrică, să o modernizeze și prin activitatea de aici să susțină implicit și fermierii români cu care colaborează.
Numai în pielea fermierului să nu fii
În momentul de față, industria de procesare nu cunoaște o perioadă foarte bună. Vânzările au scăzut foarte mult și există în continuare o competiție acerbă cu importurile de carne din Europa. Sunt foarte multe probleme, iar pauperitatea populației își spune din ce în ce mai mult cuvântul. Toate costurile au crescut, mai puțin veniturile oamenilor, spune Iulian Sămărescu.
„Efectivele de animale au scăzut și fermierii nu sunt deloc susținuți în activitatea pe care o desfășoară. Noi colaborăm cu mai mulți fermieri și de-a lungul timpului a intervenit și o relație de prietenie, așa că știu care sunt problemele lor. Costurile de producție sunt foarte mari, iar prețurile de comercializare către noi, procesatorii, nu le acoperă în totalitate investițiile. Și atunci cât să mai fii de bine intenționat în a continua o activitate perdantă? Pe sectorul nostru și-a pus foarte mult amprenta și Pesta Porcină Africană, care a decimat foarte mult efectivele. Numai în pielea fermierului să nu fii. Este greu să produci ceva care îți aduce pierderi, nu are căutare sau se valorifică la prețuri foarte mici. Prețul purcelului mic a depășit 100 de euro. Gândiți-vă la costurile aferente până ajunge un porc de vânzare. În momentul de față fermierii vând cu 9 lei kg în viu, un preț foarte mic.“
„Au devenit societăți cu capital 100% românesc“
Partenerii cu care lucrează antreprenorul din Chitila au fost destul de puternici și au rezistat, dar chiar și așa cinci sau șase dintre ei au renunțat la activitatea lor. Au încercat să repornească fermele de câteva ori, însă PPA a reapărut.
„În Pitești funcționează din 2008 un abator pe care l-am construit cu fonduri europene. La momentul respectiv a fost primul contract semnat pe FEADR. La cinci ani am preluat o altă fabrică de procesare pe care am revigorat-o. De la 20 de angajați acum are 100 de angajați, iar principala activitate este de procesare mezeluri. În 2021 am identificat oportunitatea de a prelua fabrica Integra de la Chitila. Această unitate are o tradiție mai veche și a trecut prin transformări diverse de-a lungul timpului. Oportunitatea a constat în a avea o relație directă cu hipermarketurile. În cadrul lor vânzările de carne au crescut și acesta a fost principalul motiv pentru care am preluat și dezvoltat această societate. Prin achiziționarea acestor două unități, cea de la Pitești și cea de la Chitila, acestea au devenit companii cu capital 100% românesc, dar cu greutățile inerente și cu multă muncă.“
„Este normal să ne susținem până la a avea stegulețul românesc la raftul hipermarketurilor“
În momentul de față fabrica funcționează la o capacitate de 400 de tone de carne pe lună, iar echipa este completată ori de câte ori este nevoie cu tineri tehnologi, ingineri sau muncitori calificați tocmai pentru ca activitatea să se desfășoare în cele mai bune condiții. Animalele sunt sacrificate cu cel mult 24 de ore înainte ca materia primă să ajungă în fabrica de aici. Se preia carnea, se face recepția, ajunge în camerele frigorifige și de aici pornește spre secțiile de procesare, tranșare, produse semifabricate, ambalare etc.
„Materia primă este aproape 100% adusă din România, avem colaborări și cu alte abatoare, în afară de cel de la Pitești, care ne asigură carnea de porc. Pentru carnea de vită, din cauza lipsei efectivelor și a problemelor de aprovizionare, recurgem la colaborări cu alte abatoare. Este normal să ne susținem chiar până la a avea stegulețul românesc la raftul hipermarketurilor și să fim mai mult pentru noi deoarece produsele de import au invadat hipermarketurile. Este o necunoscută cum reușesc cei de afară să vină uneori cu prețuri atât de mici față de cele ale produselor autohtone. Ar trebui implementate niște măsuri de protecție în fața importurilor pentru că astfel piața s-ar așeza, iar prețurile oferite de procesatori ar putea fi mai corecte. Faptul că se dorește ca România să fie dependentă de importurile din Europa nu este o conspirație, este o realitate. Eu aș merge 100% pe carnea românească pentru că are un gust deosebit, mai ales dacă ne referim la carnea de vită. De afară, din Chile, Argentina vin piese foarte scumpe, cu toate că avem carne de foarte bună calitate din producția internă. În ultimii ani, creșterea rasei Black Angus a luat amploare. Este îmbucurător că oamenii încep să caute produsele de calitate.“
- „Am traversat o perioadă destul de dificilă de la preluarea fabricii Integra, a apărut COVID-ul cu problemele inerente, apoi a început războiul în Ucraina. Aceste situații și-au pus o amprentă negativă asupra activității, dar, prin efortul sustenabil al echipei, reușim să vedem luminița de la capătul tunelului.“
- „Am continuat cu investițiile și în plină criză pentru că am văzut că nu este în regulă ce se întâmplă. Săptămânal urmărim indici de performanță.“
- „Companiile pe care le dețin sunt posesoare de credite, iar din cauza creșterii abrupte a ROBOR-ului costurile s-au triplat. Există o ușoară scădere a indicelui ROBOR acum și asta va permite, probabil, scăderea costurilor și, implicit, supraviețuirea noastră și, eventual, dezvoltarea planurilor investiționale.“
- „România este o țară bogată, dar a fost cârmuită așa cum știm toți. Nici mai mult, nici mai puțin!“
Laura ZMARANDA
carne, importuri, procesare, Ilfov, procesare carne, Integra, Chitila
- Articol precedent: Iaurtul, un produs mai complex decât pare
- Articolul următor: Recomandări privind aprovizionarea și consumul de alimente în perioada Postului premergător Sărbătorilor de Paște