Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Armaghedonul animalelor sau a șasea extincție în masă

Armaghedonul animalelor sau a șasea extincție în masă

În istoria Planetei Albastre se vorbește despre cinci extincții în masă. Și, spun experții, în momentul de față pe Pământ se poartă un alt Armaghedon pentru că omul a început a șasea extincție în masă. Prima cauzată de o specie și nu de factori naturali. Potrivit unui raport întocmit de 59 de oameni de știință din întreaga lume pentru World Wide Fund, din 1970 și până acum oamenii au fost cauza dispariției a peste 60% de specii de mamifere, păsări, pești și reptile. Mai mult, în ultimii patru ani declinul diferitelor specii a înregistrat o rată de 52%.

Pentru a determina o conștientizare a dimen­siunilor apocaliptice pe care acțiunile noastre le-au creat, oamenii de știință sugerează să ne închipuim că, dacă omenirea ar înregistra un declin al populației de 60%, asta ar însemna, spre exemplu, depopularea totală a Americii de Nord și de Sud, Africii, Europei, Chinei și Oceaniei. Acum, prin prisma situației create de propriile acțiuni, omenirea însăși se află pe marginea prăpastiei.

Cererea de hrană și de resurse este în creștere și acest lucru determină un dezechilibru în natură. Studiile au arătat că de la dezvoltarea civilizației și până acum jumătate din plantele de pe Pământ au dispărut. Astfel, chiar și în cazul în care distrugerea se va opri acum, natura tot va avea nevoie de 5-7 milioane de ani pentru a-și reface complet ecosistemele. Cauza primordială a acestui Armaghedon este distrugerea habitatelor naturale. Aproximativ trei sferturi din Planeta Albastră este afectată de activitățile umane, iar 300 de specii de mamifere sunt la limita extincției pentru că sunt ucise pentru a fi mâncate. Habitatele cele mai afectate sunt râurile și lacurile care au pierdut peste 83% din avifaună. Unde se va opri distrugerea și când?

Laura ZMARANDA

animale, extinctii

Alte articole: