Viespea neagră a prunului (Hoplocampa minuta)
Este unul dintre cei mai temuți dăunători ai acestei specii, răspândit în Europa și Asia, al cărui atac poate provoca realmente pagube severe în livezi.
Adultul ajunge în medie la 4-6 mm lungime și este chiar de culoare neagră, de unde și denumirea populară a dăunătorului, cu aripi transparente și picioare galben-maronii. Trăiește 15 zile, hrănindu-se cu polenul și nectarul florilor. Femela depune 60 de ouă, câte unul pe fiecare fruct, devenind totuși inactivă la temperaturi scăzute. Larvele (9-11 cm) sunt albe sau galben-verzui, cu 10 perechi de picioare, trei toracice și șapte false. Cu patru-cinci stadii larvare, durata lor de viață este de 25-40 de zile. Pupele sunt alb-gălbui, protejate într-un cuib de mătase. Viespea neagră are o singură generație pe an. În luna martie, când în sol se înregistrează temperaturi de 6°C și în aer 8°C, larvele se transformă în pupă. Adultul apare cu o săptămână înainte de înflorit (aprilie) și, într-o perioadă de aproximativ 15 zile, femela depune ouăle în fructele abia formate, mai exact când se află în fenofaza de înflorire-cădere a petalelor. Larvele apărute din ouă consumă sâmburele crud și trec de pe un fruct pe altul, distrugând în jur de 6 exemplare. Pe fructele atacate se observă orificiile de 1,2 mm, iar fructul emană un miros de ploșniță, având în interior și dâre de excremente.
Tratament: Pentru a preveni atacul acestui dăunător care poate produce pagubă în recoltă de până la 95% se aplică 3-4 tratamente succesive. Primul se administrează când 10-15% din petalele florilor s-au scuturat, cu Calypso 480 SC, iar următoarele trei, în intervalul de până la 70% petale scuturate, cu Calypso 480, în alternanță cu Karate Zeon și Decis 25 WG.
Viermele prunelor (Cydia funebrana)
Dezvoltă două generații pe an și este considerat unul dintre cei mai periculoși dăunători, care aduc pierderi de recoltă de 80%, atacând atât fructul crud, cât și pe cel copt. Iernează ca larvă într-un cocon mătăsos sub scoarța exfoliată ori sub frunzele căzute.
Adultul este un fluture de talie mică, cu aripile anterioare de culoare brun-închis și o pată ovală la vârf, de culoare brun-cenușie sau plumburie. Aripile posterioare sunt cenușii, cu franjuri albicioase. Larva este roșie-cărămizie pe partea dorsală și roz pal pe cea ventrală, măsurând, la dezvoltarea completă, 10-14 mm. Momentele critice sunt atunci când fluturii depun ouăle, respectiv în luna mai, pentru prima generație, când fructele au 1 cm în diametru, și în iulie, pentru generația a II-a, când fructele au aproape mărimea normală. Larvele apărute în mai sapă o galerie către sâmbure, hrănindu-se atât cu sâmburele crud, cât și cu pulpa, iar ca efect, fructele cad prematur. Cele din generația a II-a sapă galerii garnisite cu excremente până în jurul sâmburelui, consumă pulpa, fructele se coc prematur și cad. Un semn distinctiv poate fi acoperirea galeriei cu un punct (dop) gomos, sub formă de clei.
Tratamentele chimice se aplică în perioada dintre căderea petalelor și fenofaza fructului de mărime normală (mari și verzi), cu Laser 240, Calypso 480 SC, Karate Zeon, Decis 25 WG, Poleci etc. Ca măsură de prevenire și reducere a rezervei biologice se recomandă adunarea și distrugerea fructelor căzute. De asemenea, instalarea pe tulpina pomilor a brâielor capcană pentru capturarea larvelor conduce la diminuarea populației și la fel de eficiente sunt și capcanele feromonale pentru capturarea masculilor.
Maria BOGDAN
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences