Imprimă această pagină
Fitosanitar 18 Aprilie 2018, 14:18

Material săditor pomicol din specia „Păr” returnat în Republica Moldova

Scris de

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a luat măsura returnării unui transport de 1600 bucăți material săditor pomicol specia păr, (Pyrus communis), proveniența Republica Moldova, cu destinația finală Bulgaria.

Măsura a fost luată ca urmare a identificării organismului dăunător de carantină „Pear decline mycoplasm” (Declinul părului) . Intercepția a fost făcută, în intervalul 13-14 aprilie 2018, conform Ordinului ministrului 582 din 13 iulie 2007 privind stabilirea unei proceduri pentru notificarea intercepției unui transport de marfă sau a unui organism dăunător din țări terțe și care prezintă risc fitosanitar iminent.

Plantele de „Pyrus communis” destinate plantării, conform Hotărârii Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România sunt reglementate pentru controlul fitosanitar la import.

România are obligativitatea efectuării controlului fitosanitar în vederea respectării prevederilor legale. Având în vedere că destinația finală a transportului era Bulgaria, iar România ar fi fost doar țară de tranzit, nu poate fi vorba de un impact economic asupra țării noastre.

Sursa: madr.ro


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite