Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
Sâmbătă, 10 august 2024, la Târgul de țară, Muzeul ASTRA a găzduit evenimentul Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole. Acest eveniment a fost organizat în colaborare cu grupul Semințe cu suflet, în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2024. Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole a avut loc sub forma unui târg de semințe dăruite gratuit, alături de o expoziție cu vânzare de legume, fructe, plante dar și produse tradiționale și naturale. Au fost prezenți 25 de expozanți din toată țara, dar și din Republica Moldova. În cadrul evenimentului, vizitatorii s-au putut informa despre diversele tipuri de plante, care se pot cultiva la noi în țară, în diferite zone din care vor veni și expozanții, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja.
Pasionați de tomate din întreaga țară au venit la Sibiu să-și arate priceperea în a obține roade pline de culoare, de o mare diversitate, iar cele mai reușite exemplare le-au înscris în concurs.
Competiția s-a desfășurat pe două secțiuni, tomate mari și tomate cherry, iar legumicultorii au putut înscrie tomate la ambele categorii. Desigur, cu toții au fost ambiționați de reușita lui Florin Bidașcă, cel care în 2022 a convins juriul Festivalului Tomatei de la Bruxelles (Brussels Tomato Festival) la categoria cherry, cu soiul Brad’s Atomic Grape.
Concursul tomatelor și-a desemnat câștigătorii
Merita să fiți acolo când, în zorii zilei de sâmbătă, participanții la eveniment și-au aranjat legumele, fructele, semințele, plantele aromatice, rizomii de flori, butașii ori plantele întregi, armonizând forme și culori, de dragul celor pe care-i așteptau.
Semințe oferite cu titlu gratuit, expoziție de tomate, elemente de decor, toate pentru bucuria ochiului și a sufletului.
După ce au fost colectate probele pentru concurs, expozanții au interacționat, ca de obicei, cu privitorii, și-au admirat reciproc produsele și au făcut schimburi.
Jurizarea a avut loc chiar acolo, de față cu publicul, care a putut gusta din feliile de tomate accesibile după degustare. Și, după ce ai văzut atâtea frumuseți parfumate, nu puțini au fost aceia care au vrut să afle și ei cum sunt aceste tomate, unele foarte diferite de ceea ce găsim în piețele din țară.
Secțiunea tomate mari
La prima ediție a concursului de tomate din cadrul Festivalului Tomatelor și Biodiversității au fost prezentate în concurs tomate impresionante la această categorie. Mari, cărnoase, de diferite culori, cu sucul parfumat și semințele după care jinduiau cu toții. Podiumul acestei categorii a fost adjudecat de Banat și Transilvania.
Câștigătoare a fost o tomată verde gălbui, cu inserții roșii la interior, din soiul Almaty Tricolor, cultivată de Luminița Poujade, la Cheglevici, Timiș.
Locul al II-lea a fost ocupat de mureșeanul Tătar Florin, cu tomata sa Mare de Mureș, o tomată autohtonă, din semințe recoltate de un producător acum 41 de ani.
Maria Cioica și Uriașa de Panticeu (Cluj), tot o tomată autohtonă țărănească, a ocupat locul al III-lea, demonstrând că în România s-au produs soiuri autohtone extrem de valoroase.
Secțiunea tomate cherry
Oarecum previzibil, primul loc a fost ocupat de Maestrul tomatelor, Florin Bidașcă (județul Constanța), cu soiul de tomate cherry Karma Miracle. Asta nu pentru că jurizarea ar fi fost părtinitoare, ci pentru că tomatele cultivate de el beneficiază de solul, clima și aerul salin al apropierii de mare, ceea ce contribuie la rezultate uimitoare.
Karma Miracle, Blush, Candy Sweet Icicle
Locul secund a fost ocupat de Laura Șușman, de la Gătaia (Timiș), și soiul Blush. Tomatele cherry Blush sunt de un galben-oranj cu irizări roșietice, după cum îi spune numele, de parcă ar roși în partea superioară de atâta admirație.
Al III-lea premiu la categoria cherry a fost acordat lui Radu Nicolae din Băicoi (Prahova) pentru soiul Candy Sweet Icicle. O tomată lunguiață, cu vârf, de culoare oranj închis cu dungi neregulate roșu stins și cu un vârf pronunțat, precum o bomboană de zahăr.
Beatrice Alexandra MODIGA
sibiu, horticultura, tomate, Muzeul Astra, Festivalul tomatelor