Evenimente 09 Februarie 2023, 14:11

Eveniment inedit la Iași „Vin la Unire“ de ziua Unirii Principatelor Române

Scris de

În data de 24 ianuarie a avut loc la Iași o degustare de vinuri într-un loc inedit, și anume în „tramvaiul de epocă al Iașului“.

Ideea aparține grupului „Degustător de Iași“ și a venit din dorința de a scoate în evidență potențialul oenoturistic al zonei, readucerea în atenția ieșenilor a calității vinurilor locale, precum și cunoașterea mai bună a istoriei cramelor participante. De aceea, cramele din zonă au dat mână cu mână și au propus spre degustare participanților vinurile reprezentative.

Evenimentul a început la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în sala de conferințe, unde echipa Degustător de Iași a prezentat profilul aromatic al vinului și i-a invitat pe cei prezenți să deguste soiurile autohtone. Apoi, iubitorii de vinuri au fost invitați să se urce în tramvaiul de epocă al Iașului pentru a degusta vinuri alese de la cele mai cunoscute crame de la noi.

„Iașul reprezintă un pol istoric și cultural important pe harta țării, de aceea ne dorim ca în această zi specială să sărbătorim cu toții. Într-o zi deosebită, într-o locație deosebită, ce aduce aminte de vremurile de altădată, evenimentul intitulat «Vin la Unire în Iași» are ca scopuri promovarea potențialului oenoturistic al zonei, readucerea în atenția ieșenilor a calității vinurilor locale, precum și contribuția la a cunoaște mai bine istoria cramelor participante la eveniment“, a adăugat Gabriel Hoha, directorul executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Iași.

În scop caritabil s-au organizat, cu ajutorul cramelor și Asociației Blessing Hearts, o tombolă și o licitație cu vinurile reprezentative ale cramelor partenere. Fondurile strânse în urma licitației și a tombolei vor fi donate în scop caritabil, și anume pentru „Mamele care își cresc singure copii“. La tombola organizată de echipa „Degustător de Iași“ participanții au putut primi în urma unei extrageri randomizate pachete de vinuri de la cramele partenere.

„Participanții la eveniment ar trebui să știe că oamenii din industria vinului susțin și se implică în comunitate. E și motivul pentru care evenimentul este unul caritabil, menit să ajute familiile monoparentale, în special mamele care își cresc singure copiii. Ne-am dorit foarte mult ca evenimentul să aibă loc în tramvaiul de epocă tocmai pentru ca participanții să aibă parte de o zi memorabilă, să simtă cu adevărat această zi de sărbătoare“, a transmis Ana Crudu, fondator și președinte al Asociației Blessing Hearts și unul dintre organizatori.

Ziua Unirii, marcată în mai multe oraşe ale țării

Trenul Unirii InterRegio 16611 a plecat din Bucureşti, din Gara de Nord, la ora 6:25 şi a fost  remorcat de o locomotivă colantată în culorile steagului naţional. Trenul a putut fi întâmpinat de localnici în staţiile Ploieşti Sud, Buzău, Focşani, Tecuci, Bârlad, Vaslui, Bârnova şi a ajuns la Iaşi la ora 12:23.

Manifestările au continuat în dimineaţa zilei de 24 ianuarie, când, de la ora 10:00, în Piaţa Unirii din Iaşi a început concertul de muzică populară „Noi suntem români“.

De la ora 11:00 au fost programate manifestări oficiale, Te Deum, discursuri, depuneri de coroane, parada militară şi Hora Unirii.

Ziua de 24 ianuarie s-a încheiat cu ceremonia de retragere cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii, la care au participat peste 100 de militari, acompaniați de muzică militară.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti