Evenimente 23 Octombrie 2022, 19:54

Prima ediţie a Festivalului „Film în sat“ la Dolhasca

Scris de

Actorul Cuzin Toma, împreună cu Asociaţia „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu“, a organizat, la sfârşitul lunii septembrie, la Dolhasca, prima ediţie a Festivalului de Artă „Film în sat“, un eveniment cultural finanţat de Ministerul Culturii şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Dolhasca. Sute de oameni au venit în cele trei zile să vadă proiecţii de filme, spectacole de teatru şi concerte, să participe la întâlniri cu regizori şi actori, la discuţii cu cei implicaţi în realizarea filmelor difuzate. Mulţi au dorit să îl vadă pe Firicel din serialul Las Fierbinţi în carne şi oase, chiar dacă actorul şi-ar dori să fie recunoscut şi după alte roluri jucate.

„Nu mă deranjează când mă strigaţi Firicel. Dar vă recomand să-l descoperiţi pe Carfin în Aferim!, film premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de la Berlin. Totodată, vă invit să-l vedeţi pe Culai din Şi atunci, ce e libertatea?, un film în regia lui Andrei Zincă. Mie mi-a plăcut foarte mult şi rolul Costi din filmul Comoara al lui Corneliu Porumboiu, de asemenea premiat la Cannes“, susţine actorul Cuzin Toma.

Dolhasca, satul cu statut de oraş

Pornind de la propria experienţă de viaţă, Cuzin Toma a început să aducă filmul românesc în vatra satului pentru a motiva tinerii din mediul rural să aspire spre perspective noi, să evolueze în plan socio-educaţional şi cultural. Prima ediţie a festivalului „Film în sat“ a fost organizată în luna iunie la Peştişani, satul în care a crescut actorul, după care a urmat Dolhasca, o comună care a devenit oraş în urmă cu 18 ani, dar care nu are încă un contur urban.

„Deşi transformată în oraş, localitatea este formată din 7 sate, unde tradiţiile şi obiceiurile sunt încă vii. Colindele răsună în prag de sărbători, iar datinile caprei şi ursului, din Ajun, s-au păstrat cu sfinţenie, în fiecare an.

La Dolhasca nu ştiu unde e oraşul! Este o zonă defavorizată. Nu am vorbit cu cineva dinainte, nu mi-a impus cineva. Am venit pentru că am făcut o călătorie la o mănăstire de care trebuie să afle toţi pentru că are o poveste (Mănăstirea Probota, construită în anul 1530 de către domnitorul Petru Rareș) şi am simţit că trebuie să mă întorc la copiii de pe stradă. Dacă cei de dinaintea noastră au simţit nevoia să facă aici o mănăstire, dorinţa şi nevoia pe care o simt eu este să creez o altfel de mănăstire plecată din sufletul omului“, ne-a spus Cuzin Toma.

O şansă uriaşă: accesul la cultură

„Film în sat“ este un proiect de cultură ce-şi propune să aducă filmele româneşti, premiate la cele mai cunoscute festivaluri internaţionale, mai aproape de oamenii din mediul rural, dar şi să-i aducă pe cei din urban mai aproape de natură şi de vatra satului. Proiectul a pornit din dorinţa actorului Cuzin Toma de a întoarce comunităţii din care a plecat o parte din experienţa acumulată în ceea ce se numeşte cultură, motivând astfel tinerii din mediul rural să aspire spre perspective noi, să evolueze în plan socio-educaţional şi cultural.

„«Film în sat» e din suflet pentru suflete. Motivaţia mea personală şi care mă împinge mai departe, şi care nu o să mă oprească, este dorinţa de a nu mai pleca copiii de acasă. Să le aduc în satul lor ceea ce ne ne-a lipsit nouă şi acum le lipseşte şi lor: arta, cultura şi bucuria de a crea, dorinţa de a cunoaşte şi plăcerea de a evolua. Festivalul vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi: accesul la cultură. Când spun cultură, cuprind tot: artă, istorie, ştiinţă. Căci filmul este acea ramură artistică ce uneşte tot ceea ce ţine de identitatea unui popor: tradiţii, obiceiuri, istorie.

Când eram mic erau filme în fiecare săptămână la căminul cultural. După 13 ani de filme, a venit Revoluţia şi în 1990, după ce am aşteptat de şase luni un film cu Chuck Norris, aflu că nu mai vine caravana cinematografică. Până atunci, prin film eu evadam în fiecare săptămână, călătoream prin toată lumea, chiar dacă nu era o lume pe care mi-o doream, dar îmi cream propria lume. În acea zi, după câteva ore de stat pe bordura drumului, mi-am jurat şi mi-am promis mie şi lui Dumnezeu că, într-o zi, am să dau înapoi copiilor filmul. Asta m-a făcut ca în urmă cu trei ani, înainte de pandemie, să fac prima proiecţie de film în satul natal, Peştişani, judeţul Gorj, cu un ecran şi un aparat de proiecţie închiriat din banii mei. De ce? Pentru că acolo am crescut, acolo am văzut primul film, acolo am văzut primul erou la care visam, Zorro.

Vreau să dau înapoi oamenilor ceea ce am acumulat eu timp de 20 de ani ca educaţie şi mai ales cultură şi să întorc înapoi ceea ce m-a definit pe mine şi m-a făcut să fiu pentru unii Firicel, ori Cuzin Toma, pentru alţii Bă, eşti nebun? Nu o să reuşeşti! Visul meu îl duc copiilor din sat pentru că tot mai mulţi nu sunt lăsaţi să viseze“, ne-a spus actorul Cuzin Toma.

Actori şi regizori în dialog cu publicul

Fanfara din Dolhasca a dat startul evenimentului, iar după vizionarea primei proiecții, Visul lui Adalbert, au dialogat cu publicul actriţele Ana Maria Moldovan, Anca Androne şi actorul Nicodim Ungureanu. Pelicula Cai putere a fost comentată de regizorul şi scenaristul Daniel Sandu, dar nu au lipsit nici întrebările despre filmul realizat în anul 2021, Tata mută munţii. Superman, Spider-Man sau Batman l-a adus faţă în faţă cu publicul pe actorul Teatrului Naţional din Cluj, Ovidiu Crişan. Călătorie la oraş şi scurtmetrajul Cadoul de Crăciun, peliculă care a obţinut Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film de scurt metraj, au prilejuit o frumoasă întâlnirea cu actorul, regizorul de teatru şi scenaristul român Ion Sapdaru. Pe lângă proiecţii, au fost ateliere creative şi interactive de dans şi percuţie, un atelier de teatru interactiv realizat împreună cu actorii Teatrului din Suceava şi unul de teatru de păpuşi realizat împreună cu Teatrul „Vasilache“ din Botoşani. Nu au lipsit nici spectacolele folclorice şi cele cu piese inspirate din folclorul românesc ale lui  Argatu', renumit pentru colaborarea cu formaţia Subcarpaţi. Ultima zi a fost dedicată spectacolelor de teatru prezentate de Teatrul „Matei Vişniec“ din Suceava.

Cuzin Toma a anunţat că anul viitor, la Dolhasca, va avea loc Gala de absolvire a UNATC-ului din Bucureşti, pentru care a încheiat un parteneriat, iar de la ediţia a treia va fi un festival internaţional. Tot de anul viitor vor fi prezentate în festival filme documentare și mai multe piese de teatru ale teatrelor profesioniste din Iaşi, Bucureşti şi Suceava. Se vor organiza și workshopuri de dezvoltare personală pentru ceea ce înseamnă teatru, dans contemporan, percuţie regie şi imagine film.

„Vom aduce tinerii absolvenţi de la teatru şi film, cinematografie, artele teatrale şi ale spectacolului în satele unde fac eu festivalul. Este publicitate, aducem public, va fi nevoie de locuri de cazare, apar noi meserii şi noi antreprenori locali pentru că le vin idei“, a precizat actorul Cuzin Toma.

Reîntoarcere în satul românesc

Pentru reîntoarcerea oamenilor în sat, acolo unde se simte cel mai bine natura, ar trebui reforme pe care alte state din regiune le-au făcut. În primul rând investiţii în infrastructură care să permită mobilitatea, în reţele de apă şi canalizare, un cadru fiscal permisiv pentru investiţiile în zonele rurale şi oraşele foarte mici, o educaţie de calitate cel puţin la fel ca cea de la oraş şi activităţi culturale.

„Dacă ai şcoală, artă şi cultură în sat, de ce să te duci în altă parte? Te duci după educaţie de nivel superior, dar vei reveni. Ştiţi cum văd eu întoarcerea omului la el acasă? Când îţi dă cineva un măr degeaba, nu îl mânca ca nebunul repede, să nu te vadă nimeni, că poţi să te îneci! Taie-l frumos în patru, în primul rând să vezi dacă nu are vreun vierme, i-ai seminţele, pune-le în pământ, iar trei felii împarte-le. Când seminţele s-au făcut pomi, dacă ai avut răbdare destulă, s-ar putea să culegi două kilograme de mere şi ai o grămadă de seminţe. Şi în câţiva ani, dacă repeţi operaţiunea, pe lângă merele pe care le vinzi ai şi o plantaţie de mere. Poate chiar 3.000 de meri, dacă strângi toate seminţele. Pomii care rodesc nu te lasă să mori de foame. Dacă te întorci în locul în care cineva ţi-a dat mărul acela degeaba, du un măr în sacul care se goleşte“, a fost provocarea pentru viaţa rurală făcută de actorul Cuzin Toma la Dolhasca.

Silviu BUCULEI


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti