Evenimente 02 Martie 2022, 13:12

România își menține poziția puternică în Indexul Global al Securității Alimentare

Scris de

Compania Corteva Agriscience organizează mereu evenimente ce au rolul de a transmite informații nu doar fermierilor, ci întregii populații pentru că, dincolo de producțiile agricole, de munca câmpului, agricultura înseamnă și siguranță și securitate alimentară. Astfel, de curând, compania a organizat online, pentru reprezentanții presei de specialitate, un astfel de eveniment, iar tema principală de discuție a fost Indexul Global al Securității Alimentare și contribuția companiei Corteva la securitatea alimentară.

Contribuția companiei

În cadrul evenimentului, vorbitorii: Pratima Singh, Senior Manager – Policy & Insights, Economist Impact; Maria Cîrjă – Marketing Manager Corteva Agriscience România și Moldova; Jean Ionescu – Country Leader Corteva Agriscience România și Moldova, dar și tânărul fermier Cosmin Iancu au discutat despre securitatea alimentară la nivel global și în special la nivel național.

Publicația The Economist Impact a publicat cea de-a zecea ediție a Indexului Global de Securitate Alimentară, care arată o scădere a securității alimentare globale pentru al doilea an consecutiv. GFSI, sponsorizat de compania internațională Corteva Agriscience, își propune să servească drept resursă pentru un sistem alimentar mai sigur și mai sustenabil.

Indexul Global de Securitate Alimentară (GFSI) examinează primordial această dimensiune în contextul inegalității economice și al veniturilor, al inegalității de gen și al inegalității resurselor naturale și de mediu, luând în considerare factori principali precum: calitatea și siguranța, precum și resursele disponibile și sustenabilitatea în 113 țări. Indexul atrage atenția asupra decalajului sistematic și acțiunilor necesare pentru a accelera progresul către cel de-al doilea obiectiv de dezvoltare durabilă până în 2030 al ONU – eradicarea foametei în lume.

În 2021, țările din Europa au obținut printre cele mai bune performanțe din lume în Indexul Global al Securității Alimentare. De exemplu, conform performanței pe baza scorului de securitate alimentară din 2021, primele cinci poziții au fost ocupate de Irlanda, Austria, Marea Britanie, Finlanda și Elveția. Dintre cele patru categorii GSFI, regiunea europeană a avut cei mai buni indicatori privind accesibilitatea.

Dintre cele 113 țări evaluate, România a ocupat locul 29 în Index, cu un punctaj general de 72.4 puncte. „Securitatea alimentară la nivel general este una bună în România. De-a lungul anilor, țara și-a menținut principalele puncte forte în rândul țărilor europene (…). În ultimul deceniu, GFSI a oferit liderilor la nivel mondial și celor implicați în producția de hrană informații și argumente necesare pentru a formula politici și programe care promovează creșterea securității alimentare în întreaga lume. Chiar dacă țările au realizat progrese semnificative în ultimul deceniu în abordarea securității alimentare, sistemele alimentare rămân vulnerabile la șocurile climatice, economice și geopolitice. Este necesar să acționăm la toate nivelurile – local, național și global pentru a pune capăt foametei și malnutriției“, a declarat în timpul evenimentului online Pratima Singh.

Importanța agriculturii

Contribuția agriculturii la securitatea alimentară este una fundamentală. Axarea pe inovație și cercetare și furnizarea de soluții integrate, complete reprezintă cheia către un viitor mai bun. Corteva Agriscience dezvoltă noi soluții și inovații în agricultură, investind anual aproximativ 1 miliard de dolari în cercetare și dezvoltare. Compania operează în peste 140 de țări cu aproape 100 de unități de producție și peste 150 de centre de cercetare, inclusiv în România, unde oameni de știință lucrează la soluții inovatoare pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a-i ajuta să facă față provocărilor asociate cu securitatea alimentară a lumii.

„Compania Corteva se implică activ în transformarea viitorului și creionarea politicilor privind schimbările climatice. La nivel mondial și local, atenția principală se îndreaptă către securitatea alimentară. Colaborăm permanent cu fermierii în vederea implementării practicilor sustenabile, crescând productivitatea și, totodată, ne asigurăm că îmbunătățim securitatea alimentară în România“, a declarat Jean Ionescu.

Pentru a face față tuturor provocărilor și pentru a le furniza fermierilor produsele necesare, compania desfășoară o multitudine de proiecte în ferme pilot, iar mai apoi soluțiile sunt puse la dispoziția fermierilor în cea mai bună formă. Așa se întâmplă și în cazul programului Granular, ce va fi disponibil din acest an și fermierilor din Europa. „Schimbările climatice și seceta la nivel mondial amenință securitatea alimentară. Utilizarea tehnologiilor moderne devine esențială și permite producătorilor agricoli să obțină recolte bune chiar și în condiții nefavorabile. Corteva Agriscience continuă să aducă pe piață soluții noi și inovatoare, oferind produse cu origine naturală care funcționează în mod complementar cu soluțiile noastre convenționale de protecție a culturilor, cum ar fi stabilizatorul de azot Optinyte™, Utrisha™ N, biostimulatorul pentru tratament sămânță Ympact™ precum și soluția digitală Granular Link, ajutând fermierii să facă față schimbărilor climatice, menținându-și în același timp culturile productive și sănătoase. Lansarea acestui produs consolidează oferta Corteva de a îmbunătăți eficiența și disponibilitatea sustenabilă a azotului, sporind potențialul de producție și durabilitatea, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei“, a declarat Maria Cîrjă.

Corteva foto 1

Opinia fermierilor

Fără doar și poate, contribuția fermierilor în tot ceea ce înseamnă securitatea alimentară este vitală. Ei trebuie să producă mai mult și mai sănătos, chiar dacă scumpirile din piață le afectează munca zilnică. Cosmin Iancu este un tânăr fermier ce vrea să facă agricultură într-un mod responsabil. Studiază în domeniu, este mereu activ în ferma sa, iar fiecare decizie pe care o aplică în fermă este atent analizată. Alege sămânță de calitate, produse de protecția plantelor de ultimă generație și folosește cu responsabilitate resursele de care dispune. Și are performanțe, nu de puține ori reușind să obțină producții foarte bune și să devină fermier campion în cadrul campaniilor desfășurate de Corteva.

„Colaborez aproape 100% cu compania Corteva pentru culturile de rapiță, porumb și floarea-soarelui, dar și în ceea ce înseamnă protecția culturii de grâu. Agricultura trece printr-o perioadă dificilă, scumpirile în piața de îngrășăminte ne afectează pe toți. Însă, când vedem că se investesc 5 milioane de dolari zilnic în cercetare ne dăm seama că cineva se ocupă și de noi, fermierii. Fac parte din programul pilot pentru a testa Granular și sunt nerăbdător să apelez și la această parte digitală pentru a crește profitabilitatea fermei“, a precizat tânărul fermier.

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti