Festivalul Produselor Tradiționale - USAMV Cluj-Napoca
- Publicat în Evenimente
Ostropel de rață, palaneț cu varză sau cârnați de Apuseni, între produsele autentice românești, prezentate de studenți la Festivalul Produselor Tradiționale, de la USAMV Cluj-Napoca
Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Produselor Tradiționale, în organizarea Departamentului de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Facultății de Agricultură a universității, se va desfășura în 6 mai 2019, între orele 14.00 – 20.00, la Amfiteatrul Roșu și în holul de la Bibbliotecă.
Peste 30 de produse agroalimentare autentic românești vor fi prezentate de studenții din anul IV, iar apoi vor fi jurizate de organizatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu (USAMV Cluj-Napoca) și Mircea Groza, maestru Gastronomie Tradițională (CJ Sălaj).
Evenimentul își propune să scoată din anonimat zeci de produse agroalimentare autentic românești din Transilvania și Bucovina, prin constructia identitară a unui ”pașaport agroalimentar” pe una din schemele de calitate, potrivit R 1151/2012 (Produse tradiționale: DOP/Produs cu Denumire Geografică; IGP/Produs cu Indicație de Protecție Geografică; TSG/Produs cu Trasabilitate Garantată).
Între produsele care vor fi prezentate de studenții în anul IV la Ingineria și Protecția Mediului se numără ouăle încondeiate (ca în Țara Oașului), alivincă (Pipirig), ostropel de rață (Helegiu), palaneț cu varză (Răscruci), cârnați de Apuseni (Lupșa), tocană de oaie servită în pâine de secară (Ghimeș-Făget), brânză telemea Bîrsana, precum și multe alte bunătăți tradiționale.
Programul festivalului include prezentarea cerlor 33 de caiete de sarcini de produse agroalimentare tradiționale, prezentare de port tradițional din comuna aferentă produsului, degustarea produselor tradiționale, dar și muzică populară din diferite microregiuni.
De asemenea, alături de studenți și profesori vor fi prezenți meșteri populari, reprezentanți GAL și ai unor asociații țărănești.
Articole înrudite
- Plantaţie de coacăze negre pe dealurile din Aghireșu
- Ferma Blajinilor, la 1.200 m altitudine
- Prima cooperativă agricolă din zona montană care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”
- Alte șase produse devin tradiționale
- MADR a acordat încă șapte atestate pentru produse tradiționale
- Sterilizări gratuite pentru cățeii și pisicile fără stăpân din Cluj-Napoca
- USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs peste 2.400 locuri pentru anul universitar 2019-2020
- ”Împreunișul - Măsurișul oilor în Transilvania tradițională”, cu USAMV Cluj-Napoca organizator, în Parcul Etnografic
- Noutățile Titan Machinery de la Agraria 2019
- Oportunități de finanțare pentru promovarea produselor tradiționale românești
Articole recente - Lumea Satului
- Sticlele festive de la Lăptăria cu Caimac au ajuns în magazine
- Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” se prelungește până la data de 31 martie 2020
- Ferma de familie în centrul viziunii agricole post 2020
- APIA a aprobat cuantumurile pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ)
- Fermierii campioni la porumb din zona Moldovei
- APIA informează că până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se depun cererile pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
- Fermierii depun la APIA cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2020
- Întâlnire de lucru între reprezentanții producătorilor agricoli și cei ai crescătorilor de albine
- Kaki, o specie pomicolă rentabilă
- Soiuri de prun străine, larg răspândite în livezile din România