Adama Sultan iulie 2020
update 18 Sep 2020

AGRALIM 2012, o editie de succes

  • Publicat în Comunicate

Târgul pentru Fermieri și Industrie alimentară Agralim s-a desfăşurat la Centrul Expoziţional Moldova din Iaşi, în perioada 27 - 30 septembrie 2012.

Editia din acest an a Targului AGRALIM s-a remarcat prin:

Prezenta companiilor din toate domeniile de interes pentru fermieri: masini si utilaje agricole, solutii zootehnice, inputuri pentru agricultura, solutii de finantare, solutii integrate pentru agricultura, accesorii si piese de schimb pentru masini agricole, solutii pentru irigare, solutii pentru agricultura ecologica.

Prezenta companiilor de top din sectorul agricol din Romania: NHR Agroparteners, IPSO, MAP – Masini Agricole Performante, General Leasing, Nu Farm Romania, Prutul SA, Alcedo Ltd, TCE 3 Brazi.

Prezenta marilor fermieri din Regiunea Moldovei: TCE 3 Brazi, Astra Trifesti, Orgapic, Agrocomplex Lunca Pascani, Societatea Agricola Moldova Tiganasi, Agralmixt Andrieseni, Agricola Beesarsen, Comceral Botosani, Comceral Bacau, Agro Ind Brezeni, Prutul SA Radauti, Agromec Movileni, Rogipa SA etc.

Prezenta in cadrul evenimentului a domnului Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Domnia Sa a participat la evenimentele din Deschiderea Oficiala a Targului AGRALIM, s-a intalnit cu fermierii si expozantii AGRALIM, oferindu-le acestora un mesaj de sustinere si incurajare în activitatea lor.  

Prezenta oficialitatilor publice din Regiunea Moldovei: domnul Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, domnul Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iasi, precum si presedintii consiliilor județene din Suceava, Botosani si Bacau, respectiv domnii Catalin Nechifor, Florin Turcanu si Dragos Benea, directori executivi ai Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala din Moldova.

Prezenta a peste 130 de specialisti din agricultura, fermieri si oameni de afaceri in cadrul Forumului Agricol, organizat joi, 27 septembrie.

Dezbaterea deschisa cu tema “Noua politica agricola comuna 2014 - 2020”, moderata de redactorul Radio Romania Iasi, doamna Petronela Cotea Mihai, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Daniel Constantin, s-a adresat expozantilor, fermierilor si specialistilor prezenti in sala si a raspuns intrebarilor acestora.

Implicarea celor 6 consilii judetene in promovarea Targului AGRALIM si organizarea Festivalului Naturii, unde au participat 125 de producatori agricoli din cele 6 judete ale Moldovei.      

Deschiderea Oficială a Târgului AGRALIM a avut loc pe 27 septembrie și a reunit peste 150 de expozanţi din sectorul agricol şi industria zootehnică, dar şi peste 200 de producători agricoli din cele 6 judeţe ale Moldovei şi din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat la deschiderea oficiallă, în cadrul căreia s-a întâlnit cu fermierii şi expozanţii AGRALIM, oferindu-le acestora un mesaj de susţinere şi încurajare în activitatea lor.      

La deschidere a mai luat parte domnul Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iasi, precum şi preşedinţii consiliilor județene din Suceava, Botoşani şi Bacău, respectiv domnii Cătălin Nechifor, Florin Ţurcanu şi Dragoş Benea.

În cadrul Conferinţei de presă organizate la Targul AGRALIM, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat:  "Îi felicit pe organizatori pentru iniţiativa de a organiza un astfel de targ. Cred că este o ocazie de a arăta că în Romania există produse de bună calitate. E adevărat ca ne-am fi dorit ca in acest an sa avem nu doar calitate dar şi o cantitate mai mare însă seceta a afectat anumite culturi. Ceea ce văd în această zonă îmi dă totuşi speranţa că există suficiente produse pentru a satisface nevoia de consum pe care o are Romania."

După deschiderea oficială, Targul pentru Fermieri şi Industrie Alimentară AGRALIM a găzduit Forumul Agricol 2012, un eveniment care a reunit peste 130 de  specialiști din agricultură și industria agroalimentară, mari fermieri si antreprenori în domeniu.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, președinți și directori ai asociațiilor de profil și Directiilor agricole, APIA și Camerelor Agricole din regiunea Moldovei, oameni de afaceri, ingineri agronomi și peste 400 de fermieri. 

În cadrul Forumului au fost tratate teme de maximă actualitate care privesc industria agricolă şi agro – alimentară. În deschiderea Forumului s-a discutat despre contextul legislativ care reglementează activitatea în agricultură şi industria alimentară la nivel european şi naţional, din punctul de vedere al autorităţilor din domeniul agricol şi al personalităţilor academice.

La dezbaterea deschisă cu tema “Noua politică agricolă comună 2014 - 2020”, moderată de redactorul Radio Romania Iaşi, doamna Petronela Cotea Mihai, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Daniel Constantin, s-a adresat expozanţilor, fermierilor şi specialiştilor prezenti în sală şi a răspuns întrebărilor acestora.

Forumul a fost urmat de un tur oficial al spaţiului expoziţional și de Balul Fermierilor care a oferit un prilej de socializare şi de destindere cu muzică şi voie bună pentru fermierii din Regiunea de Nord - Est. Președintele Consiliului Județean a fost invitat sa deguste produsele tradiționale pregătite cu mare atenție de producătorii din întreaga Moldovă și să deschidă în mod oficial Balul Fermierilor.

La expoziția de animale și păsări de rasă, au putut fi admirate de publicul Agralim exemplare din cea mai veche rasă de vaci autohtonă – Sura de stepă, tăuraşi de carne din rasele Alb - Albastru Belgian şi Charolaise, ovine din rasele Karakul şi Carabasa de Teleorman.

Simultan cu Târgul Agralim, a avut loc Festivalul Naturii, singura reuniune din an a micilor producători din regiunea de Nord-Est.        

Pentru prima dată, în cadrul Festivalului Naturii, peste 150 de producători agricoli din cele 6 judeţe ale Moldovei au expus spre degustare și vânzare produse din lapte şi carne preparate după reţete tradiţionale, produse apicole dar și legume și fructe din producția proprie.

În fiecare zi a evenimentului atmosfera a fost asigurată de ansambluri populare, seria spectacolelor fiind deschisă de Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava şi de cunoscuta interpretă de muzică populară Margareta Clipa.

 

Târgul pentru Fermieri și Industrie Alimentară AGRALIM a fost realizat de compania ABplus Events și Consiliul Județean Iasi, sub patronajul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi și in parteneriat cu Primăria Municipiului Iași şi cu Directia pentru Agricultură a judeţului Iaşi.