2370 - „Războinicul“ secetei
Anul acesta a fost unul foarte secetos și implicit unul foarte prost pentru agricultură. Majoritatea culturilor, oricare ar fi ele, au fost afectate în mare măsură de secetă. Dacă mai adăugăm și lipsa unui sistem de irigații adecvat, putem spune că, în 2015, agricultura românească a fost oarecum pe marginea prăpastiei. Cert este un lucru: schimbările climaterice încep să schimbe modul cum se face agricultură în România. Chiar autoritățile au recunoscut la un moment dat că „am vorbit cu cei de la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie să aranjăm o întâlnire comună cu fermierii pentru că vremea se schimbă pe noi tipare, la fel și regulile jocului în agricultură“.
Semințele salvatoare
Și cum sistemul de irigații nu are nicio șansă să fie funcțional în următorii ani nici măcar pe o fracțiune din totalul suprafețelor agricole, fermierii apelează la variante „alternative“, mai ales cât se ia în calcul „recolta mare“. Iar tot mai multe companii producătoare de semințe apelează la hibrizi rezistenți la secetă. La fel și hibrizii de porumb KWS, care au rezistat uneia dintre cele mai severe secete din ultimii ani. Încă de anul trecut compania a lansat mai mulţi hibrizi care au printre caracteristicile principale și rezistența la secetă. Este vorba de Kamparis, un FAO 390, considerat de către producători campion la performanță, potrivit în zone umede, dar și secetoase, Balasco cu FAO 420, unic prin habitus și foarte bun prin performanță, Konfites FAO 460, declarat liderul acestei maturități, KWS 2482, FAO 440 și Konsens, FAO 560. „Conștienți că adaptabilitatea la condițiile meteo-climatice din România este esențială pentru a garanta valoarea hibrizilor pe care îi comercializăm, noi, cei de la KWS Semințe, testăm cu rigoare orice nouă creație, ne asigurăm că performează oriunde în România și, pentru că vrem să fim cei care generează succesul partenerilor noștri, suntem primii care am început să creăm în România pentru România“, explică Ion Voinea, directorul Departamentului de Dezvoltare Produs și Agroservice KWS Semințe.
Un nou hibrid
Recent, KWS a lansat un nou hibrid, dezvoltat la Centrul de Cercetare al companiei cu sediul în Alexandria. „Continuitatea este cheia performanței. Continuăm seria inovațiilor și aducem valoare adăugată produselor de bază, prin dezvoltarea unui material genetic mai adaptat condițiilor din Sud-Estul Europei, cu accent asupra performanțelor înregistrate în România“, a declarat Doriana Nițu, director general KWS Semințe. Astfel, KWS a pregătit pentru 2016 un nou hibrid – KWS 2370 FAO 290, care va fi, în opinia reprezentanților KWS, „noul star al extratimpuriilor.“ „Noul 2370 poate fi folosit în cultura principală sau succesivă și este foarte versatil în condiții diferite, fiind capabil de performanțe inaccesibile celorlalți timpurii. 2370 este un hibrid simplu, recomandat pentru boabe, are talia medie, foliaj cu port lax sau semierect, cu înălțime de inserție medie în relație cu înălțimea plantei. Totodată, la acest hibrid, știuleții sunt foarte groși, cilindro-conici, cu 16, uneori chiar cu 18 rânduri de boabe și cu peste 34 de boabe pe rând“, explică Ion Voinea. „Despre acest produs mai trebuie spus că boabele sunt dentate, cu conținut mediu de proteină și amidon, fiind mari, galbene în masa știuletului și roșcate în zona de vârf. Și, nu în ultimul rând, 2370 suportă excelent seceta și valorifică superior orice nivel al inputurilor. De aceea se remarcă și prin ritmul foarte intens de pierdere a apei din bob datorat mișunei adânci, mărimii și pericarpului permeabil al boabelor“, conchide Ion Voinea.
Bogdan Panțuru
- Articol precedent: 2015, an dificil pentru cultura porumbului (II)
- Articolul următor: Lansarea BASF. Un nou fungicid pentru vița-de-vie