Alex Jurconi, preşedinte PRO AGRO: 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plina iarnă datorită majorării preţului gigacaloriei, de către RADET
- Publicat în Comunicate
Decizia de majorarea a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET.
Acestă situaţie ar putea aduce falimentul chiar şi în cazul producătorilor mari. De exemplu, cea mai mare seră de producere a legumelor din Europa, LEOSER SA, membră a federaţie PRO AGRO, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare. Ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi. Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100 000 de tone de legume româneşti, făcând loc “apreciatelor” legume turceşti. Totodată se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare.
PRO AGRO susţine cu tărie un preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite. Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi de aceea suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescutepierderile economice ale RADET.
Ţările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic, acest sector fiind unul de interes naţional si strategic.
Articole înrudite
- Cercetătorii avertizează: „Sistarea, reducerea, plafonarea subvenției produce pierderi“
- POZIȚIA PRO AGRO PRIVIND VIITOAREA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ (PAC) DUPĂ 2020
- Rareș Mihai Hăbeanu este noul director executiv al Federației Naționale PRO AGRO
- Fermă mică, potențial mare. Un nou eveniment de agribusiness
- PRO AGRO solicită aprobarea Hotărârii pentru pesta porcină
- PRO AGRO: Fermierii au numai de pierdut, comercianții numai de câștigat
- PRO AGRO duce lupta cu rețelele comerciale la nivel european
- PRO AGRO deschide LINIA VERDE pentru raportarea anonimă a practicilor neloiale ale rețelelor comerciale
- RALF 2016, cu Emil Dumitru, Președintele PRO AGRO: Este esențial să fim prezenți la masa discuțiilor
- PRO AGRO solicită încetarea practicilor anticoncurențiale
Articole recente - Lumea Satului
- Fermierii depun la APIA cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2020
- Întâlnire de lucru între reprezentanții producătorilor agricoli și cei ai crescătorilor de albine
- Kaki, o specie pomicolă rentabilă
- Soiuri de prun străine, larg răspândite în livezile din România
- Tehnologia culturii de gălbenele
- Miscanthus Giganteus, una dintre cele mai rentabile plante energetice
- AGROW - dialog deschis între fermieri și experții în agricultură
- „Tineri Lideri pentru Agricultură“
- Plantaţie de coacăze negre pe dealurile din Aghireșu
- Gradul de afânare, criteriu de apreciere a fertilității solului