update 3 Feb 2023

Popescu (Rompan): Pâinea s-ar putea ieftini cu 15 procente dacă se aplică TVA redus

Pâinea s-ar putea ieftini la raft cu 15% dacă se va aplica de la 1 iulie cota de TVA redus, a spus joi, Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria pâinii, Rompan.

'Noi sperăm, peste 90%, că de la 1 iulie vom avea TVA redus pe lanţul grâu -făină - pâine. Noi, în magazinele noastre aşa zicem, da (că vor reduce preţul la pâine -n.r). Noi vindem pâinea după 1 iulie la preţul la care am vândut şi pe 30 iunie, ca atare, aplicarea unei cote cu 15 procente mai mică sper să se întâmple şi la raft în aceste mari magazine', a declarat Aurel Popescu prezent o masă rotundă organizată de Consiliul Concurenţei despre evoluţii ale concurenţei în retailul alimentar din România. 

Popescu a explicat că, în mod normal, acum la raft o pâine costă un leu, respectiv o franzelă de 300 de grame, iar după 1 iulie trebuie să coste 85 de bani, deci cu 15 bani mai puţin. 

De asemenea, reprezentatul marilor reţele de magazine a spus că, dacă statul va percepe TVA mai mică, atunci pâinea se va ieftini în aceeaşi măsură.

'Noi negociem cu furnizorii preţuri nete. Deci, odată cu scăderea TVA, aceasta nefiind a noastră nici a dumneavostră, ci a statului, este colectată şi virată statului indiferent cât ar fi: 9%, 5%, 24% sau 100%, preţul pâinii va scădea cu exact 15%, dacă înţeleg bine', a spus Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în urmă cu o săptămână, că măsura de reducere a TVA la pâine, de la 1 iulie, se află în analiza Ministerului de Finanţe.AGERPRES

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului