Alimentatie 04 August 2023, 14:02

Peștii mici și alimentația

Scris de

Peștii mici ar putea juca un rol important în combaterea malnutriției și a insecurității alimentare în multe țări din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat în Nature Food.

Peștii mici – cum ar fi heringul, anșoa și sardinele – sunt unele dintre cele mai ieftine surse de proteine disponibile în multe țări cu venituri medii și mici. În plus, sunt adesea prinși în cantități mari în toate țările care se confruntă cu probleme legate de penuria de alimente.

Malnutriția este în creștere în Africa sub-sahariană, cu 10 milioane de copii care nu au nimic de mâncare și peste 50 de milioane care primesc diete inadecvate. Pentru autorii acestui studiu, există o soluție ușoară: doar 20% dintre micii pești pelagici capturați local ar putea oferi tuturor copiilor o porție zilnică de hrană.

Descoperirile arată că nutrienții esențiali pentru combaterea malnutriției sunt la îndemâna persoanelor vulnerabile care trăiesc în apropierea ecosistemelor de coastă și de apă dulce de pe tot globul. Acești pești mici capturați local sunt plini cu nutrienți cheie pentru susținerea dietelor sănătoase, sunt deja prinși în număr suficient și sunt la prețuri accesibile. Pescuitul pelagic mic trebuie realizat în mod durabil, iar capturile trebuie să ajungă la populațiile locale vulnerabile.

O echipă internațională de cercetători colectează și analizează date privind volumele de captură de pește, precum și date economice și nutritive a peste două treimi din capturile globale de pescuit. Cercetătorii își propun să identifice peștele cel mai accesibil și mai hrănitor din 39 de țări cu venituri mici și medii și să influențeze apariția politicilor de sănătate publică și pescuit în locurile în care datele despre nutrienții existenți în pești sunt limitate.

Speciile de pești mici sunt foarte hrănitoare, ușor de prins și, în mod esențial, cele mai accesibile în țările cu venituri mici. Acești pești sunt bogați în fier, zinc, calciu, acizi grași omega-3 și seleniu și de două ori mai accesibili decât alte grupuri de pești. În schimb, speciile de apă rece, cum ar fi codul, sunt cele mai puțin accesibile.

Peștele este un aliment cheie pentru animale în Sudul Global, oferind o sursă locală și ieftină de micronutrienți, cum ar fi fierul și zincul. Guvernele și alte instituții duc lipsă de date suficiente legate de speciile de pești care ar aduce cele mai mari beneficii pentru sănătatea publică. Consumul peștilor pelagici de către persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, mamele sau persoanele în vârstă, poate ajuta la corectarea deficiențelor nutritive, de exemplu: calciul, fierul și zincul, oferind beneficii uriașe pentru sănătatea publică.

Cu toate acestea, cercetătorii au găsit amenințări la adresa ofertei acestor pești mici cauzate de pescuitul excesiv și cererea de pe piețele internaționale de a le folosi pentru hrana animalelor și producerea uleiurilor din pește. Nevoia de surse alimentare accesibile, ieftine și nutritive nu a fost niciodată mai mare ca astăzi.

Dr. ing Daniel BOTĂNOIU


Vizualizari 414
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti