reclama Nusees
update 7 Dec 2022

Magiunul de Topoloveni, promovat cu ajutorul unui program european în Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă

Comisia Europeană a aprobat României un program de promovare a produselor agricole în Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă, în valoare de totală de circa 4,2 milioane euro, din care partea aferentă României este de 981.613 euro.
Programul este derulat de producătorul magiunului de Topoloveni - SC Sonimpex Topoloveni SRL, în comun cu un consorţiu de producători din Grecia.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), remis miercuri AGERPRES, în cadrul celor 22 de programe aprobate de Comisia Europeană se regăseşte şi programul propus de SC Sonimpex Topoloveni SRL (România), în comun cu un consorţiu de producători de produse de denumire de origine protejată (DOP) şi de indicaţie geografică protejată (IGP) din Grecia.

Programul multi-ţări (RO-EL) are o durată de trei ani şi un buget total de 4,18 milioane de euro.

Produsele ce vor fi promovate prin program sunt româneşti, respectiv Magiunul de prune Topoloveni, şi greceşti, adică diferite produse cu denumire de origine protejată şi de indicaţie geografică protejată. Ţările vizate de program sunt Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă.

Contractul de finanţare între APIA şi SC Sonimpex Topoloveni SRL se poate încheia în termen de 90 de zile de la data notificării deciziei de aprobare de către Comisia Europeană, după această perioadă fiind necesară aprobarea prelungirii termenului de către CE.

În data de 25 aprilie 2013, Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Programele, care în majoritate au o durată de trei ani, beneficiază de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acoperă uleiul de măsline, laptele şi produsele lactate, carnea, fructele şi legumele proaspete şi prelucrate, produsele ecologice, ouăle, vinurile şi băuturile spirtoase, produsele horticole, precum şi produsele de calitate înregistrate şi protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicaţii geografice protejate) şi STG (specialităţi tradiţionale garantate). 

Din cele 22 programe aprobate, 16 vizează piaţa internă a UE, iar şase vizează ţările terţe. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Ţările terţe sau regiunile vizate sunt Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elveţia, Ucraina, India şi Coreea de Sud.

Sursa AGERPRES