reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Oct 2022

Valorificarea produselor alimentare la târguri și expoziţii

În această perioadă, în localităţi se organizează periodic târguri, expoziţii, evenimente social-culturale tradiţionale sau sărbători aniversare, evenimente sprijinite de autorităţile judeţene şi locale prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic. La aceste manifestări operatorii economici sau micii producători, persoane fizice sau juridice, oferă participanţilor pentru consum diferite produse alimentare sub formă de materii prime sau produse finite obţinute prin procesarea producţiei de origine animală şi non-animală în unităţi de profil sau din propria gospodărie.

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare din cauza producerii, depozitării, transportului şi valorificării unor astfel de produse în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia specifică, dar și din cauza temperaturilor în creștere din mediul ambiant personalul de specialitate din rețeaua sanitară veterinară recomandă autorităţilor locale în cauză, organizatorilor şi producătorilor respectarea obligaţiilor conform normelor din domeniu.

Ce trebuie să facă organizatorii de evenimente

Aceștia trebuie să solicite de la DSVSA judeţeană aprobarea pentru funcţionarea unor astfel de locaţii, prin depunerea, cu cel puţin cinci zile înaintea desfăşurării evenimentului, a unui dosar care cuprinde:

  • cerere scrisă (se menţionează locul şi perioada desfăşurării evenimentului, activitatea desfăşurată şi tipurile de produse supuse comercializării);
  • lista expozanţilor (împreună cu copiile de la documentele de autorizare sau înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi documentele de producător);
  • contract sau un acord încheiat cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deşeurilor alimentare sau menajere.

Organizatorii au obligația să asigure:

  • dotările cu utilaje şi echipamente adecvate, specifice activității;
  • spații corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea şi expunerea produselor;
  • sursă de apă potabilă;
  • mijloace pentru curăţarea şi dezinfectarea instrumentelor de lucru;
  • grupuri sanitare şi facilităţi de spălare şi uscare a mâinilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru consumatori;
  • spaţii necesare pentru depozitarea şi eliminarea deş

Obligații ale expozanţilor, producătorilor de bunuri alimentare

Aceștia trebuie să solicite la DSVSA judeţeană emiterea documentului de înregistrare pentru vânzare directă sau, după caz, de vânzare cu amănuntul, documente care stabilesc:

  • numele şi adresa producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu Amănuntul);
  • sortimentele şi cantitatea de produse care se valorifică;
  • locul de comercializare şi aria de distribuţie;

O altă obligație este să posede, pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de DSVSA judeţeană:

  • actul de identitate;
  • atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole;
  • carnet de sănătate personală;
  • fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate.

Măsuri de prevenție

  • Produsele primare de origine animală trebuie să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
  • Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi non-animală în timpul obţinerii şi comercializării;
  • Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări ale aspectului, ale culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
  • Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate;
  • Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
  • În cazul produselor tradiţionale, să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sprijină şi acordă asistenţă de specialitate autorităţilor locale şi operatorilor economici pentru organizarea acestor manifestări prin:

– monitorizarea exploataţiilor de animale care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare prin supravegherea, controlul şi eradicarea bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om;

– evaluarea şi verificarea unităţilor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru autorizarea, înregistrarea la DSVSA judeţeană şi pentru funcţionarea acestora în condiţiile legii;

– exigenţă pentru respectarea legislaţiei privind sacrificarea animalelor şi a comerţului cu produse alimentare în locuri neautorizate;

– promovarea produselor cu specific tradiţional prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi şi asigurarea asistenţei de specialitate pentru încadrarea în parametrii tehnologici şi de calitate a acestora;

– verificarea calităţii, salubrităţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare prin controale, analize şi examene de laborator acreditat.

Dr. Ioan Viorel Penţea – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Articole înrudite