Ciocolata belgiană din Crasna, județul Gorj

Pe măsură ce te apropii de fabrica Carels, situată în Crasna, județul Gorj, un miros blând de ciocolată începe să-ți gâdile nările. Unii trecători nu se pot stăpâni și, uitându-și destinația inițială, se abat pe la fabrica de ciocolată belgiană. Fosta profesoară din Belgia, Maria Carels, a renunțat la pian și s-a stabilit în 2012 în Crasna, unde și-a deschis o fabrică de ciocolată belgiană. Acum aceasta a devenit una dintre atracțiile turistice din Gorj împreună cu ciocolata preferată de iubitorii de dulce.
Totul este 100% natural și executat manual
Pentru a păstra cu adevărat gustul ciocolatei originale, fabrica Carels foloseşte materii prime de cea mai bună calitate: materii prime de import din Belgia, fistic din Iran, curmale uscate din Turcia, portocale din Spania și felurite nuci din România. Vizitatorii nu pot trece indiferenți nici pe lângă raftul cu trandafiri din ciocolată care conțin, printre altele, pastă de migdale, ciocolată cu lapte și lecitină de soia. Însă creativitatea și originalitatea Mariei Carels nu se opresc aici, aceasta mai fabrică și ciocolată sub formă de pantofi umpluți cu praline și mașini de lux decapotabile din ciocolată albă. Un cadou perfect pentru cei dragi, după cum ne spune.
„În 2005 am început să organizez schimburi de experiență între școli din Belgia și școli din România. Eram atunci profesoară de pian și compozitoare de muzică. În contextul profesiei mele am auzit de Ion Creangă și, după citirea operei lui Povestea lui Harap Alb am hotărât să fac un spectacol. L-am jucat în Belgia și în România. În timp, schimburile noastre culturale au crescut pe mai multe paliere și în final organizam sesiuni de dezbateri în domeniul cultural, lecturi de poezie, degustări de mâncăruri tradiționale ș.a.m.d... După cinci ani de activități m-am îndrăgostit de România și am decis să rămân în țară și să aduc aici tradiția noastră belgiană cea mai frumoasă, adică ciocolata. Atunci am învățat meseria de ciocolatier în Belgia, după trei ani de studiu și practică. Și așa am construit o fabricuță în Buzești. Am angajat persoane de la țară și le-am învățat cum se fac specialitățile din ciocolată. Prima ciocolată a fost un iepuraș de Paște pe care l-am făcut în 2012. Toate produsele sunt făcute din ciocolată belgiană, unt pur de cacao fără adaos de alte grăsimi vegetale și umpluturi naturale create la atelier cu fructe lemnoase, fructe confiate (cireșe, vișine, portocale, banane), plus diverse lichioruri. Nu folosim nici conservanți, nici aditivi. Totul este 100% natural și executat manual“, a declarat Maria Cares.
Investiția inițială, 150 mii de euro
Maria Carels ne-a povestit că investiția inițială pentru afacerea cu ciocolată a fost de 150.000 de euro, din banii proprii. Deși la început veniturile nu păreau promițătoare prin comparație cu investiția pe care a făcut-o, profesoara nu s-a lăsat bătută și a continuat să producă ciocolată belgiană. Drept urmare, la ora actuală se bucură de un profit rezonabil și de mulți vizitatori interesați de produsele ei. Soțul Mariei Carels, Boris Weyssow, a renunțat și el să mai profeseze ca profesor și i s-a alăturat în afacerea cu ciocolată. La ora actuală, fabrica are peste 7 angajați.
Prețurile ciocolatei belgiene corespund raportului preț/calitate și încep de la 10 lei până la 200 de lei. Deși „ciocolata de Gorj“ se bucură deja de popularitate, Maria Carels știe că orice afacere trebuie menținută și promovată constant. De aceea, nu ezită să participe la târguri organizate cu producători autohtoni din toată țara, dar și să își vândă produsele și prin intermediul online.
De asemenea, printre cele mai populare produse de la fabrica de ciocolată din Gorj se numără ciocolata fără zahăr, perfectă pentru cei care suferă de diabet sau chiar și pentru cei care țin cură de slăbire. Aceasta costă între 7 lei un baton de 45 de grame și 6 lei tabletele la 30 de grame.
Belgia, țara ciocolatei
Cunoaștem deja clișeele: așa cum Olanda este țara lalelelor, Norvegia – țara fiordurilor sau România (fie că ne place sau nu) este tărâmul lui Dracula, Belgia este considerată țara ciocolatei și a pralinelor. Dar și a dantelei sau a cartofilor prăjiți, dar asta e o altă poveste... Acest „titlu“ neoficial este disputat cu un alt stat iubitor de ciocolată de calitate, Elveția. Dar niciuna dintre cele două țări nu are o tradiție foarte lungă în producerea ciocolatei. Nici Belgia, nici Elveția nu se pot lăuda cu inventarea ciocolatei, deși Belgia a inventat pralina. Nici măcar nu au importat în Europa acest produs, în premieră. Ciocolata și băuturile din cacao au fost produse pentru prima dată acum mai bine de 2.500 de ani de către azteci, în primul rând cu scop curativ. Abia la 1524, conchistadorul Hernan Cortes a adus boabele de cacao în Spania, iar acestea au fost prima dată importate de către Franța, 100 de ani mai târziu. La jumătatea secolului al 17-lea, Țările de Jos (inclusiv Belgia) au făcut cunoștință cu minunatul produs, iar Elveția a început producția 200 de ani mai târziu. Pare un drum lung al ciocolatei, de la descoperire la desăvârșire. Și, privind lucrurile în ansamblu, titulatura de „țară a ciocolatei“ este chiar o „noutate“ cât se poate de adevărată pentru Belgia în context istoric.
Liliana POSTICA
Gorj, ciocolata belgiana, Crasba
- Articol precedent: Povestea cașcavalului tradițional de la Păltiniș
- Articolul următor: Bucate 100% naturale. Carmangerie de 43.000 de euro prin programul Start-up Nation