update 6 Feb 2023

Un restaurant din Israel a lansat burgerul de pui cu carne artificială

Foto: theguardian.com Foto: theguardian.com

Compania SuperMeat din Israel, un start-up dedicat soluțiilor de biotehnologie, propune clienților produse ce conțin carne crescută în Vitro. Conform site-ului timesofisrael.com, restaurantul „Puiul“ din suburbiile orașului Tel Aviv deține în bucătărie, alături de echipamentul obișnuit dintr-o unitate HORECA, și câteva bioreactoare în care sunt cultivate și fertilizate celule extrase din ouă de pui în vederea obținerii cărnii. Acestea sunt hrănite cu lichide de origine vegetală bogate în proteine, grăsimi, zahăr, minerale şi vitamine în conformitate cu o schemă de laborator realizată computerizat, iar întreg procesul poate fi văzut chiar de consumatorii finali din restaurant. Inițiativa îi aparține lui Ido Savir, directorul executiv al SuperMeat, care în 2015 a avut ideea realizării unui produs dedicat veganilor, care în egală măsură să respecte mediul și să răspundă cererii tot mai mari de carne la nivel global.

În prezent, burgerii cu carne artificială, specialitatea restaurantului, pot fi serviți pe bază de rezervare după semnarea unui acord în prealabil, deoarece produsul așteaptă încă autorizarea pentru a fi comercializat. Totuși, clienții care au gustat carnea cultivată în laborator consideră că nu există diferențe sesizabile între aceasta și cea provenind de la păsări vii. „Feedback-ul de la mai multe degustări a fost evident, cei care au încercat spun că nu se poate distinge de puiul fabricat în mod convențional și că este pur și simplu un burger de pui cu un gust excelent“, a afirmat Ido Savir.

Dezvoltarea durabilă a sistemului agroalimentar, prioritară pentru FAO și OECD

Potrivit celui mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dat publicității pe 5 iulie anul curent, guvernele trebuie să își intensifice eforturile pentru a atinge obiectivele globale de securitate alimentară și de mediu prevăzute în Strategia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a ONU. Intitulat „Perspectivele Agricole 2021-2030“, raportul pune accent pe tranziția ecologică, creșterea performanțelor agricole și a securității alimentare și oferă o serie de predicții și evaluări pe zece ani pentru 40 de produse agricole și piscicole de interes major la nivel mondial și local.

Asigurarea securității alimentare și a unei diete sănătoase pentru o populație mondială în creștere va rămâne o provocare. Se preconizează că cererea mondială de produse agricole de bază – inclusiv pentru utilizarea ca alimente, furaje, combustibili și inputuri industriale – va crește cu 1,2% pe an în următorul deceniu, deși cu o rată anuală mai mică decât în deceniul precedent. De asemenea, este de așteptat o reducere treptată a consumului de carne roșie în favoarea cărnii de pui, dar și o creștere a consumului de lactate în țările din Asia de Sud.

Totodată, comerțul agroalimentar ar urma să joace un rol mai important în ceea ce privește securitatea alimentară la nivel global, nivelul importurilor alimentare, în prezent la 20% în medie, urmând să ajungă la aproximativ 40% global și la peste 64% din necesarul alimentar pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Îmbunătățirea productivității va fi esențială pentru a hrăni în mod durabil o populație globală în creștere, care se estimează că va ajunge la 8,5 miliarde de persoane până în 2030. Din creșterile producției globale de culturi agricole preconizate pentru 2030, 87% ar trebui să provină din îmbunătățirea randamentului, în timp ce 6% ar trebui să provină din extinderea utilizării terenurilor și 7% din creșterea intensității culturilor. În mod similar, se așteaptă ca o mare parte din expansiunea preconizată a producției de animale și de pește să rezulte din creșterea productivității.

Principalele probleme cu care se vor confrunta statele lumii în următorii 10 ani sunt constrângerile financiare care vor afecta puternic accesul la alimente în țările sărace, în ciuda creșterii disponibilității alimentare cu 3,7%; și modificările climatice care ar putea afecta atât producția cât și distribuția de alimente. De altfel, chiar dacă emisiile de CO2 vor scădea per unitate de producție, gazele cu efect de seră provenind din agricultură vor crește cu aproape 4 procente.

În acest context, FAO și OCDE au decis să prioritizeze Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și să încurajeze statele lumii să abordeze politic în vederea sustenabilității agricole. „Fără eforturi suplimentare, obiectivul Foamete Zero va fi ratat, iar emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură vor continua să crească. Este nevoie urgentă de o transformare a sistemelor agroalimentare“, a declarat directorul general al FAO, QU Dongyu.

Daniel PLĂIAȘU

Articole recente - Lumea Satului