Alimentatie 13 Martie 2013, 19:53

Analiza cărnii de curcan trebuia făcută la momentul exportului, nu după ce a fost procesată în Germania

Scris de

Analizele la cantitatea de carne de curcan despre care se spune că ar fi cu probleme trebuiau făcute la momentul exportului, nu la şapte luni distanţă, după ce a fost procesată în Germania, a declarat, miercuri, la un post privat de televiziune, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România /UCPR/, Ilie Van.

'Sunt convins că acea firmă din Germania colaborează cu mai mulţi furnizori, iar analiza nu a fost depistată la momentul exportului, ci la raft şi cu presupunea că era din România. Analiza trebuia făcută la momentul la care carnea a plecat din România şi a ajuns în Germania, nu la raft. Nu vii după şapte luni să o analizezi din raft şi să spui că e din România, după ce carnea respectivă a fost procesată în Germania. Problema este că cele 19.000 de kilograme care s-au găsit în Germania s-au dus la un procesator de acolo care le-a procesat, le-a pus pe raft, iar carnea analizată a fost luată din raft. De unde mai ştie el care e carnea din România, dacă s-au analizat mai multe eşantioane de la mai mulţi procesatori? Asta este problema la care trebuie să răspundă autorităţile', a afirmat Van.

Potrivit şefului UCPR, Comisia Europeană /CE/ este cea care a refuzat categoric propunerea producătorilor de a eticheta toată carnea cu ţara de origine şi ferma de unde provine. El a adăugat că noua problemă apărută este una delicată şi riscă să transforme România în 'vinovatul de serviciu'.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş, a declarat că aşteaptă din partea autorităţilor să dea publicităţii numele celor care fac greşeli în industria cărnii, deoarece în caz contrar vor avea de suferit atât sectorul de procesare, cât şi agricultura pe ansamblu.

Autorităţile din Germania au notificat ANSVSA cu privire la existenţa unei cantităţi de carne de curcan provenită din România în care s-au găsit reziduuri de antibiotic, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii, Vladimir Mănăstireanu.

Sursa AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti