update 30 Jan 2023

UE adoptă o măsură antidumping asupra mandarinelor chineze în conservă

Importurile europene de mandarine la conservă provenind din China sunt supuse începând de vineri unei taxe speciale destinate protejării producătorilor din cadrul Uniunii Europene care se confruntă cu costuri de producţie mai ridicate decât cele ale omologilor lor chinezi, scrie France Presse.

Marţi, Consiliului Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a adoptat o măsură antidumping ce vizează importurile anumitor citrice pregătite sau conservate importate din China, precum mandarinele sau clementinele. Taxa are o valoare cuprinsă între 361,4 şi 531,2 de euro pe tona netă de produs. Reglementarea a intrat în vigoare vineri, până la 31 decembrie.

Principalul reprezentant al filierei agricole europene, Copa-Cogeca, a salutat măsura, exprimându-şi însă regretul că aceasta nu este aplicată de o manieră retroactivă 'de la începutul sezonului de mandarine în conservă, mai exact din noiembrie-decembrie 2012'.

Importurile chineze 'nu sunt obligate să respecte regulile şi obligaţiile costisitoare, dar şi normele în materie de securitate a alimentelor aplicate în UE, ceea ce conduce la diferenţe importante în termeni de costuri de producţie şi de mână de lucru', a reamintit secretarul-general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Iar 'noi ne aflăm deja la finalul lui februarie şi această reglementare a fost aprobată relativ târziu în timpul sezonului. Dacă măsurile nu sunt introduse cu efect retroactiv pentru debutul sezonului comercial 2012-2013, reglementarea va avea un efect mult mai puţin important', a explicat el.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite