Imprimă această pagină
Alimentatie 07 Februarie 2013, 20:19

FAO: Preţurile produselor alimentare s-au stabilizat în ianuarie 2013

Scris de

Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), s-a stabilizat în luna ianuarie 2013 după trei luni de scădere consecutivă, informează Reuters.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.

În ianuarie 2013 acest indice a rămas nemodificat la 210 puncte, în condiţiile în care scăderea preţurilor la cereale şi zahăr a fost contrabalansată de creştere preţurilor la ulei şi grăsimi.

Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de cereale în 2012 până la 2,302 miliarde tone, cu 20 de milioane de tone mai mult decât estima anterior. Potrivit FAO această revizuire reflectă o revizuire a estimărilor sale privind producţia de porumb în China, America de Nord şi CSI. În ceea ce priveşte estimările privind stocurile de cereale la finele sezonului 2013 acestea au rămas nemodificate la 495 milioane tone.

'Ne aşteptăm la recolte excelente în 2013', a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. 'Însă, având în vedere că vremea ar putea să devină nefavorabilă şi din cauză că suntem într-o situaţie de stocuri reduse, preţurile ar putea reacţiona violent şi să crească', a adăugat Abbassian.

În prezent indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO este sub nivelul de vârf atins în luna februarie 2011 (238 de puncte) când preţurile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicării datelor statistice.

Sursa AGERPRES


Vizualizari 2732
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite