Alimentatie 05 Septembrie 2018, 14:48

„Fabrica de Fum“ pune în valoare produsele tradiționale din carne

Scris de

La Iași există o „Fabrică de Fum“ la propriu care „împachetează fum de cea mai bună calitate în ambalaje comestibile din carne“. Aceasta este o afacere de familie, căreia i-au pus bazele doi antreprenori curajoși, Paul Gabriel Ioan și Marius Lungu, stimulați de dorința de a oferi ieșenilor produse care păstrează gustul tradițional, cât mai natural, prin care să reînvie savoarea preparatelor din gospodăria bunicilor. Până acum cei doi au scos două tone și jumătate lunar… și se lucrează la foc continuu!

Fumul din carne

În anul 2017 au deschis această fabrică, iar locația este pe amplasamentul unei foste fabrici de prelucrare a cărnii, complet renovată și extinsă: „Anul trecut, dintr-o idee a cumnatului meu, care are peste 20 de ani de experiență în domeniul gastronomic, ca bucătar-șef, am dezvoltat rețetele specialităților afumate, apoi le-am testat…, au fost bune și astfel am început o investiție într-o hală închiriată. Am început cu un număr de șapte produse, iar în prezent avem unsprezece; trei produse se atestează în acest moment, respectiv: slăninuța afumată, ceafa coaptă și afumată, pastramă. În viitorul apropiat vrem să dezvoltăm o serie de produse din carne de pasăre, respectiv pui și curcan.

Investiția a ajuns la 70.000 de euro, cu fonduri proprii, iar de profit cred că o să vorbim cam într-un an și jumătate deoarece mai este nevoie de ceva investiții și de dezvoltat pe partea de desfacere. Ne-am gândit la o afacere la care nu s-a gândit nimeni, de fapt să nu vindem carnea, să vindem fumul din carne. Astfel, am încercat în pungi, recipiente de plastic și am rămas la varianta clasică, în carne..., la care a ieșit cel mai bine“, ne-a precizat Paul Gabriel Ioan, director vânzări.

Produsele conțin 100% carne

Marius Lungu este administratorul, dar și directorul de producție, având o experiență de peste 20 de ani în domeniul alimentației publice, cu formare în domeniu, pe post de bucătar-șef și manager. De altfel, acesta se mândrește cu rețetele sale de afumare a cărnii, pe care le-a perfecționat de-a lungul timpului, fiind totodată „vinovatul“ pentru cele mai savuroase produse din carne afumată pe care ni le oferă: pastramă afumată de purcel, coaste marinate, mușchiuleț montana, ceafă de porc, piept de porc și slăninuță.

Obiectivul celor doi este respectarea calității produselor, a prospețimii, savoarei, siguranței alimentare și protecția mediului înconjurător. De altfel, materia primă proaspătă, pe care o achiziționează de la abatoare locale autorizate, condimentele de cea mai bună calitate, naturale, sunt doar câteva dintre punctele-cheie pe care se bazează succesul acestei afaceri.

„Fabrica de Fum“ are toate autorizațiile și respectă cu strictețe normele impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește dotările secției, fluxul de producție și distribuția produselor. De altfel, producția se realizează în condiții maxime de igienă, hala fiind dotată cu camere frigorifice noi, cu echipamente de ultimă generație. Produsele au în spate analizele unui laborator specializat, fiind etichetate corespunzător. Acestea pot fi livrate atât vrac, cât și în ambalaj vidat pentru un termen de valabilitate mai mare, precum și pentru păstrarea aspectului comercial. De altfel, prin tratamentele aplicate produsele își păstrează un timp îndelungat culoarea și prospețimea: „Respectăm cele mai înalte standarde de calitate, fiind de altfel cele care sunt impuse de normele europene. Tot ce se face aici este aprobat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSV) deoarece producem la cele mai înalte standarde. Practic, sunt produse tradiționale, cu gust autentic tradi­țional, produse în regimul cel mai strict de curățenie“, a adăugatul dl Paul.

…fumul natural, sare și condimente

Planurile de viitor ale „Fabricii de fum“ includ creșterea și dezvoltarea afacerii. Managerii își doresc să ducă mai departe tradiția, să o adapteze continuu la tendințele actuale. Pe primul plan va sta întotdeauna calitatea, care va fi întotdeauna aceeași: „Noi încercăm să păstrăm ce e tradițional, iar ca să păstrezi acest gust nu trebuie să ai adaosuri nefirești, respectiv amelioratori și conservanți. De aceea folosim doar fumul natural, din lemn, sare și condimente. De asemenea, condimentele sunt atent selecționate, fiind cele mai bune de pe piață. Materia primă este de la abatoare mari din țară și lucrăm cu carne produsă în România deoarece zicem noi că se simte la gust.

Diferența dintre noi și ceilalți este că încercăm să respectăm cât mai bine rețetele moștenite din moși-strămoși, tocmai din acest motiv se și atestează produsele noastre tradiționale. Perspectivele de viitor ni le va oferi piața, practic acum este o orientare spre o alimentație sănătoasă și zicem că viitorul sună bine! Problema este că, dacă nu ai o alimentație sănătoasă, te îmbolnăvești! Practic, cel mai important în sănătate este ceea ce mănânci, or pe piață în momentul actual sunt foarte multe alimente cu un gust foarte bun, dar care sunt obținute pe cale chimică și deci, dacă nu ești atent, la bătrânețe vei plăti un preț mult prea mare. Deja se vede deoarece după anii ’90 a apărut industrializarea puternică în domeniul acesta și, dacă ne uităm puțin în jur la numărul de farmacii, ne dăm seama că îmbolnăvirea populației este din ce în ce mai mare“, a încheiat Paul Gabriel Ioan.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti