Logo
Imprimă această pagină

FAO: preţurile produselor alimentare au scăzut cu 7% în 2012

Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut cu 7% în 2012 comparativ cu 2011, arată datele publicate joi de FAO, transmite AFP.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.

Pentru întregul an 2012, acest indice a atins o valoare medie de 212 puncte, cu 7% mai puţin decât în 2011. Potrivit FAO această scădere anuală s-a datorat în principal unei scăderi cu 17,1% a preţurilor la zahăr, în timp ce preţurile produselor lactate au scăzut cu 14,5% iar preţul uleiului a scăzut cu 10,7%. Scăderi mai modeste s-au înregistrat în cazul cerealelor (2,4%) şi la carne (1,1%).

'Rezultatul arată o răsturnare a situaţiei comparativ cu luna iulie 2012 când creşterea bruscă a preţurilor a dat naştere la temeri privind o nouă criză alimentară. Însă coordonarea internaţională precum şi cererea scăzută din cauza stagnării economice a făcut ca creşterea preţurilor să fie una de scurtă durată astfel că preţurile alimentare au încheiat anul 2012 la un nivel mai mic decât cel înregistrat în 2011', a declarat Jomo Sundaram, directorul departamentului de dezvoltare economică şi socială al FAO.

În luna decembrie 2012, indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO a scăzut pentru a treia lună consecutivă, până la nivelul de 209 puncte, aceasta fiind cea mai scăzută valoare înregistrată după luna iunie 2012.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului

Revista Lumea Satului