FAO: preţurile produselor alimentare au scăzut cu 7% în 2012
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Alimentatie
Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut cu 7% în 2012 comparativ cu 2011, arată datele publicate joi de FAO, transmite AFP.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
Pentru întregul an 2012, acest indice a atins o valoare medie de 212 puncte, cu 7% mai puţin decât în 2011. Potrivit FAO această scădere anuală s-a datorat în principal unei scăderi cu 17,1% a preţurilor la zahăr, în timp ce preţurile produselor lactate au scăzut cu 14,5% iar preţul uleiului a scăzut cu 10,7%. Scăderi mai modeste s-au înregistrat în cazul cerealelor (2,4%) şi la carne (1,1%).
'Rezultatul arată o răsturnare a situaţiei comparativ cu luna iulie 2012 când creşterea bruscă a preţurilor a dat naştere la temeri privind o nouă criză alimentară. Însă coordonarea internaţională precum şi cererea scăzută din cauza stagnării economice a făcut ca creşterea preţurilor să fie una de scurtă durată astfel că preţurile alimentare au încheiat anul 2012 la un nivel mai mic decât cel înregistrat în 2011', a declarat Jomo Sundaram, directorul departamentului de dezvoltare economică şi socială al FAO.
În luna decembrie 2012, indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO a scăzut pentru a treia lună consecutivă, până la nivelul de 209 puncte, aceasta fiind cea mai scăzută valoare înregistrată după luna iunie 2012.
Sursa AGERPRES
Articole înrudite
- Studiu Adama: Fricile și comportamentele alimentare ale românilor în vremea pandemiei
- Târg de produse agroalimentare la Ministerul Agriculturii în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie
- Produsele firmei poloneze ELKOPOL SP. Z O.O. Kalinowo 98 au fost retrase de pe piața românească
- ANSVSA - amenzi în valoare de 413.600 lei în perioada 21 decembrie 2018 - 7 ianuarie 2019
- Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală - august 2018
- Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală iunie-iulie 2018
- Cu doar 8.000 de euro România ar putea avea aparatul care testează prospețimea produselor la raft
- USAMV Cluj-Napoca lansează marca proprie de produse alimentare ”Gourmeticus Academicum”
- Promovarea mierii ca produs alimentar sănătos în sectorul învățământului public
- Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală martie 2018
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti