Romania

Soiurile de nuci cultivate în România

Soiurile de nuci cultivate în România

Materialul de față este inspirat din ceea ce am întâlnit în Republica Moldova: nuci cât vezi cu ochii! Nuci în livezi, nuci pe sute de kilometri, de-o parte și de alta a drumurilor naționale, raionale, locale, care joacă rol și de perdele forestiere de protecție, nuci în grădini, curți, liziere, terenuri aparent nefolosite etc. Este, dacă vreți, copacul național. Sau, cum spun ei, „mina de aur“ a țării. Și la noi s-a impus, cândva, pentru cei care mai țin minte, o politică de înființare și extindere a plantațiilor de nuc. Chiar și astăzi avem o lege specială, numai că noi n-am protejat ce-am avut și nici nu ne-am grăbit să extindem plantațiile.

Piața mondială de nuci este dominată de China, Iran, SUA, Turcia, Mexic. Într-un clasament întocmit de FAO în 2012, România ar fi al 10-lea mare producător din lume, cu o producție de 30.546 tone, ceea ce înseamnă sub 1% din producția globală. Din țară nu avem date certe; vorbind despre speciile pomicole, MADR trece nucul la „și altele“. Așa că nu se cunoaște suprafața cultivată în clipa de față. Tot ceea ce se știe este că, în 1989, aveam 3.800 ha livezi de nuc, iar prin 2010 am rămas cu 1.490-1.750 ha! În acest caz am fi mult după Republica Moldova, care vehicula încă din 2013 că ar deține plantații pe 14.000 ha! În Europa în TOP 10 se mai înscriu Ucraina și Franța și vine tare din urmă Polonia.

În ultimii 5-6 ani există o oarecare tendință de creștere a suprafețelor, prin înființarea unor livezi noi; cea mai mare suprafață cultivată la noi este de 50 ha. Spre comparație, în Republica Moldova există o plantație de 750 ha! Vă propunem astăzi, în ideea că vor mai fi fermieri care să înființeze livezi, să vorbim despre soiurile de nuc, unul dintre principalele elemente de reușită într-o astfel de afacere.

Soiuri românești, obținute prin hibridare și selecția unor biotipuri locale

livada cu nuci

ICDP Pitești – Mărăcineni, Argeș:

Argeșean – soi viguros, productiv, rezistent la ger, înflorire semitârzie, cu fructe mari, ovoidale, de 24 grame, cu un randament în miez de 51,8%, ajunge la coacere în septembrie, producție - 2 tone/ha;

Jupânești – semiviguros, rezistent la ger, boli și dăunători, fruct mijlociu, oval, cu coajă subțire, care se sparge ușor în mână, miez în procent de 52% din greutatea fructului, maturare în septembrie, producție 1,8 tone/ha, dar rodește constant și intră pe rod în anul 4-5 de la plantare;

Muscelean – viguros, productiv, rezistent la ger și boli, fruct mare (14,5 g), alungit, coajă potrivit de tare, miez crocant, intră pe rod în anul 6-7 de la plantare, se recoltează după 20 septembrie;

Brătia – viguros, productiv, rezistent la ger, fructe mari (13,8 g), cu un randament în miez de 48% din greutatea fructului, rodire în anul 6-7 de la plantare, producție 2,2 tone/ha, la o densitate de 100 pomi/ha. La Mărăcineni s-au mai creat soiurile Mihaela și Roxana. Din păcate, pentru sezonul de plantare 2016-2017, în anunțul SCDP de material săditor disponibil la vânzare nu se regăsește nucul!

SCDP Iași (Miroslava):

Miroslava – vigoare mijlocie, coroană globuloasă, intrare pe rod în anul 6-7, fruct mare (14,2 g), rotund-elipsoidal, ușor alungit, recoltare în septembrie, producție de 3,1 tone/ha, atinsă în anul 20-22 de la plantare, la o densitate de 100 pomi/ha;

Anica – vigoare medie, coroană globulară, fruct mare (14 g), ovoid, asimetric, randament în miez de 57%, intrare pe rod în anul 6-7, recoltare în septembrie, cu o productivitate maximă de 2,9 tone/ha (anul 20-22, 100 pomi/ha);

Ovidiu – vigoare medie, fruct de 13,9 grame, coajă subțire, miez cu un randament de 53,2% din greutatea fructului, intrare pe rod în anul 7, producție maximă de 2,8 tone/ha (anul 20-22, 100 pomi/ha);

Velnița – vigoare medie, coroană globulară, capacitate de rod pe lăstarii terminali și laterali, fructe mari (13,5 g), randament în miez de 51,2%, intră pe rod în anul 7, producție 2,7 tone/ha.

SCDP Iași are în stoc și pune în comercializare nuc selecționat și nuc altoit din soiurile descrise mai sus.

SCDP Geoagiu-Hunedoara:

Geoagiu 65 – soi semiviguros, fruct mare (14 g), elipsoidal, ușor ascuțit, miez cu un randament de 51,2%, intrare pe rod în anul 6-7, capacitate de producție de 3,7 tone/ha, recoltare în septembrie;

Sibișel 252 – vigoare mică, fruct mijlociu (12-13g), ovoidal, coajă care se sparge ușor, miez cu un randament de 49% din greutatea fructelor, intrare pe rod în anul 6, producție de 1,8 tone/ha. Varianta Sibișel 44 duce producția la 3,2 tone/ha;

Germisara – fruct foarte mare (15,5 g), randament în miez de 50%, intrare pe rod în anul 6-7, capacitate de producție de 3 tone/ha. Tot aici au mai fost produse soiurile Claudia, Orăștie, Sibișel precoce, Sarmis, Ciprian.

SCDP Târgu-Jiu, Gorj:

Novaci – semiviguros, fruct mijlociu (11,7g), randament în miez de 47%, intrare pe rod în anul 6-7, capacitate de producție de 1,8 ton/ha;

Peștișani – soi viguros, foarte rezistent, fructe mijlocii (10 g), randament în miez de 50%, intrare pe rod în anul 6-7, producție 1,5 tone/ha. Alte soiuri create – Șușița, Victoria.

SCDP Vâlcea:

Valrex – vigoare mijlocie, rezistent la ger și secetă, fruct mare (14 g), coajă subțire, randament în miez de 48,8%, intrare pe rod în anul 5 de la plantare, producție 2,5 tone/ha;

Valmit – foarte viguros, rezistent la ger, secetă și boli, fruct mijlociu (12,9 g), randament în miez de 52%, intră pe rod în anul 5 de la plantare, producție 2,1 ton/ha;

Valcor – viguros, rezistent la ger și secetă, fruct mediu (12,8 g), randament 51%, intrare pe rod în anul 6, producție 1,6 tone/ha. Din păcate, SCDP Vâlcea a anunțat că, pentru sezonul de plantare 2016-2017, nu mai are material disponibil la vânzare.

Soiuri din Republica Moldova

Codrene – viguros, foarte rezistent la înghețuri și dăunători, fruct mare, miez gustos, intrare pe rod în anul 5, randa­ment maxim 3,4-4 tone/ha;

Pescianski – coaroană rotunjită, fruct de mărime medie, rotund-oval, coajă subțire, miez dens, intrare pe rod în anul 5-6, producție de 1,4 tone/ha în primul an de producții și randament maxim de 3,5-4 tone/ha (densitate la hectar, 156-208 pomi);

Cogâlniceanu – fructe mari, cilindrice, coajă puternică, miez mare, cu un randament de 58% din greutatea fructului, intrare pe rod în anul 5-7, în funcție de densitate și forma de conducerea a coroanei, producție de 3-4 tone/ha;

Chișinău – soi tardiv, cu coacere mai târzie cu 3-4 săptămâni decât restul soiurilor, fructe medii, de 10 g, rotunde, miez uleios, întrare pe rod în anul 6-7, producție de 2,2-2,8 tone/ha;

Costiujeni – vigoare medie, cel mai rezistent la secetă, nu necesită tratamente fitosanitare, fruct mare (14,5 g), rotund, întrare pe rod în anul 7-8, producție 2-2,5 tone/ha;

Cazacu – coroană deasă, viguroasă, fruct mediu (10 g), coajă de grosime medie, randament în miez de 60%, intrare pe rod în anul 6-8, producții de 2,2-2,8 tone/ha. Alte soiuri moldovenești: Fălești, Lungulețu, Călărași, Corjeuți, Schinoasa.

Cele mai solicitate soiuri în România

Chandler – soi american, fructificare pe ramurile laterale, fruct mijlociu (11-13,7 g), greutatea miezului în coajă de 52-55%, coacere în septembrie-octombrie, intrare pe rod în anul 4-5, potențial de producție 4,5 tone/ha

(6 tone/ha, în condiții de irigare);

Franquette – soi francez, foarte rezistent la îngheț, înflorire târzie, vigoare mijlocie, coacere în octombrie, fruct de 12 g, potențial de producție, 2 tone/ha.

Maria BOGDAN

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 20-21

soiuri de nuci, livezi cu nuci, nuca nuci

Alte articole:

Soiuri de nuci de la Pepiniera Voinești

Soiuri de nuc românești Sibișel 44 și Ciprian

Soiuri de nuci românești

Soiuri românești de nuc Geoagiu 65 și Siblișel 252

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice