Lista revendicărilor. Adevărata reformă vine de la fermieri
1. Modificarea Ordinului nr. 619/2015. Mai exact, încă o derogare pentru asociaţii ca acestea să poată solicita subvenţia pe pajişte fără să fie obligate să se transforme în cooperative sau grupuri de lucru până la apariția Legii nr. 566 modificată, care se află în Parlament încă de anul trecut.
2. Recunoașterea asociaţiilor înfiinţate în baza OG nr. 26/2000 ca „fermier activ“. Regulamentul UE nr. 1307/2013 (art. 4, alin. 1, lit. a,b,c, coroborate cu art. 9) ar permite acest lucru. Reintroducerea adeverinţei care atestă statutul de crescător de către asociațiile reprezentative.
3. Plata imediată a subvenţiilor pe 2015. FCBR cere modificarea graficului de implementare a modulelor APIA pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) pentru specia bovine imediat după modulele de plată pentru sectorul vegetal.
4. Eliminarea art. 12 din Hotărârea de Guvern care stabileşte distribuirea sprijinului UE pentru producătorii de lapte şi pentru crescătorii de porci.
5. Implementarea în maximum o lună a modificărilor legislative în sectorul lapte, suspendate în Parlament din octombrie 2015, privind etichetarea produselor din lapte și condițiile care se impun în comerțul cu lapte.
6. Eliminarea taxei pe ambalaje.
7. Scutirea de la plata impozitului pe norma de venit până la plata integrală a subvenţiilor.
8. Eliminarea interdicţiei de accesare simultană a Pachetului 6 pajişti din plăţile pe agromediu şi a măsurilor de agricultură ecologică din PNDR şi un sprijin de 302 euro/ha pentru Pachetul 6.
9. Sprijinul cuplat pentru ovine pentru anul 2016 să facă excepţie de la înscrierea animalelor în Registrul Genealogic.
10. Legea nr. 17/2014 a vânzării terenurilor către străini să fie suspendată un an, timp în care să fie modificată.
11. Eliminarea plăţii CAS pentru fermierii care plătesc impozit pe norma de venit şi calcularea impozitului datorat către CASS la nivelul normei de venit, nu la cel al salariului minim pe economie.
12. Pentru sprijinul cuplat la ovine şi bovine, condiţiile de eligibilitate să fie cele definite în schema de plată la data depunerii cererii, fără a se interveni în manualul de sancţiuni cu alte criterii.
13. Discutarea de urgenţă a modificării criteriilor de eligibilitate pentru SCZ şi notificarea în timp util la Comisia Europeană, astfel încât să poată fi aplicate din 2017.
14. Dublarea subvenţiei naţionale (ANTZ) pentru crescătorii de ovine pentru 50-150 capete de animale.
15. Sprijin financiar pentru transhumanţă, aşa cum este şi în UE.
16. Desecretizarea cererii unice depuse de fermieri la APIA, pentru a evita fraudele.
17. Acordarea unui ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine pentru tineretul femel de înlocuire matcă, respectând principiul UE „şanse egale pentru fiecare fermier“.
18. Eliminarea controalelor SMR în perioadele critice de gestaţie şi fătări la ovine. Acţiunile de control şi inspecţie să se facă în comun de către APIA, ANSVSA şi ANZ, pentru a evita stresul animalelor.
protest fermieri, revendicari, reforme
- Articol precedent: Când și în ce condiții se execută lucrarea de tăvălugit?
- Articolul următor: Încă o lecție despre performanță pentru livezile intensive