update 6 Feb 2023

120 de tone de grapefruit au fost distruse de autorităţi din cauza conţinutului ridicat de reziduuri de pesticide

O cantitate de 120 de tone de grapefruit, provenite din Turcia, au fost distruse din cauza conţinutului ridicat de reziduuri de pesticide, fructele menţionate fiind depistate în urma unor controale desfăşurate, în perioada 26 octombrie - 16 noiembrie 2012, de către echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit unui comunicat al MADR, remis marţi AGERPRES, analizele realizate la laboratorului DSVSA Bucureşti au indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă "Imazalil" din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi de fructe, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.

MADR precizează că nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv, nu a ajuns pe piaţă, întregul lot de 120 tone fiind confiscat şi distrus.

Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.

'În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor', a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"Imazalil" este o substanţă activă, cu acţiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului