Cartofii dulci coreeni prind rădăcini în România
În fiecare ediție alegem să vorbim despre câte o cultură pentru a da idei celor care vor să investească în agricultură. De data aceasta vă supun atenției cartoful dulce. Având în vedere că ani la rând seceta a făcut ravagii în culturile de cartof comun, iar oamenii de știință văd România în viitor ca o țară cu climă exotică, cred că merită să luăm seama la noile tendințe.
La inițiativa unei companii coreene, cercetarea românească, prin Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, ia avânt în acest sens. De trei ani aceștia sunt cu ochii pe cartofii dulci coreeni care au prins rădăcini în terenurile nisipoase de la Dăbuleni și aduc producții importante. Un semnal că și fermierii români ar trebui să fie atenți la schimbările aduse de vreme și de vremuri.
Compania coreeană a încheiat acum 3 ani un parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice din București, continuat cu o colaborare foarte strânsă și fructuoasă cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni care a început să cultive experimental cartoful dulce. Timp de 3 ani consecutivi la Dăbuleni au fost cultivate experimental două soiuri care s-au aclimatizat perfect și și-au dovedit potențialul productiv promis de producători. Doar anul acesta de pe cele 2 ha cultivate experimental s-au obținut 25-30 de tone la hectar. Dat fiind că lucrurile merg atât de bine, din această toamnă compania coreană, alături de grupul de cercetători de la Dăbuleni, intenționează introducerea a trei soiuri noi ce pot atinge o producție de 50 de tone la hectar. Partenerii coreeni specializați pe această cultură spun că acest cartof dulce nu este o noutate pentru consumatorii de supermarketuri, însă cel obținut la Dăbuleni este de departe cel mai gustos, cel mai dulce și pun acest lucru pe seama terenului nisipos din sudul țării.
Să nu uităm că această plantă, exotică până acum, era o delicatesă aflată doar la îndemâna celor cu venituri peste medie. De acum însă viitorul sună bine pentru cei pasionați de gustul dulce al acestui cartof. Dacă în mod obișnuit acesta se găsește în magazine la 10-12 lei/kg, scopul producătorilor este de a-l face mult mai accesibil, oferindu-l publicului larg la un preț mult mai mic.
Pe lângă rețetele care pun în prim-plan cartoful dulce gătit ca atare, coreenii vând sucuri, cipsuri, cartofi deshidratați, tăiței transparenți, totul obținut din tuberculul de cartof dulce. Ceea ce este interesant de știut este că la această plantă se valorifică nu doar tuberculii, ci și tulpina în salate și frunzele pentru ceai.
După experimentele realizate la Dăbuleni specialiștii coreeni spun că acest soi de cartof s-a dovedit mult mai rezistent la boli și dăunători față de cartoful comun, dar mai important, extrem de tolerant la secetă. Chiar și numărul lucrărilor de înființare și întreținere este mai mic față de cartoful obișnuit.
„Cartofii dulci nu erau o recoltă foarte comună în Europa. Am crescut prima cultură de testare în România și s-a dovedit a fi un real succes. După această recoltă, am obținut certificare din partea Uniunii Europene pentru a crește, importa și exporta cartofi dulci în Europa. În prezent, Love of Soil are permisiunea de a importa și crește diverse specii de cartofi dulci în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene“, a declarat Byung-Chan Lee, președintele companiei Love of Soil Machinery CO. LTD din Republica Coreea, furnizorul de material săditor pentru cei de la Dăbuleni.
Întrebați cât costă înființarea unui hectar de cartof dulce, specialiștii coreeni spun că diferă în funcție de materialul săditor, lucrările aplicate etc., însă ne-au asigurat că acestea este mult mai rentabil dacă se cultivă pe o perioadă mai mare de timp și nu doar experimental un singur an. Cei care au avut curajul să dea o șansă cartofului dulce pe terenul lor spun că însămânțarea unui hectar de cartof dulce echivalează cu unul de pepeni, iar profitul este de 3-4 ori mai mare. În plus, străinii, dar mai nou și românii orientați spre un stil de viață sănătos, caută leguma datorită proprietăților ei nutritive. „Conține zaharuri care sunt foarte bine asimilate de organism și este recomandat și diabeticilor, reglează rezistența la insulină, reglează hipertensiunea arterială“, o laudă Aurelia Diaconu, directorul SCDCPN Dăbuleni.
O dovadă că tuberculul corean cu rădăcini românești, miez galben sau portocaliu și gust de desert este apreciat o reprezintă chiar cele 40 de tone livrate anul trecut în Austria la prețul de 5 lei/kilogram, față de cartofii dulci americani vânduți în magazine la preț dublu.
În concluzie, piața de desfacere pentru cartoful dulce există, să vedem cine îl va produce. Așadar, o provocare mai ales pentru fermierii din zona de sud a țării.
Cartoful dulce originar din America Centrală este o bombă nutritivă. O porție de doar 200 g conține 65% din cantitatea minim necesară de vitamina C și 700% din doza zilnic recomandată pentru vitamina A. Consumat zilnic, acesta ar ține departe boli precum Parkinson, Alzheimer sau cancer grație elementelor nutritive prezente în miezul portocaliu.
În acest context, ce ați zice de un cartof dulce copt în cuptor, cu șuncă, brânză puțin sărată, roșii cherry, sare și piper? Ați avea o porție de sănătate și un răsfăț culinar potrivit în orice moment al zilei.
Patricia Alexandra POP