Romania

Mere româneşti, consultanţă belgiană

Mere româneşti, consultanţă belgiană
Distribuie:  

Se spune că au fost cel puţin trei momente importante când mărul a influenţat istoria omenirii: momentul când Eva i-a dat mărul lui Adam, fapt ce a dus la izgonirea lor din Eden; când Afrodita i l-a dat lui Paris pentru alegerea celei mai frumoase zeiţe, declanşând în final războiul troian, şi când i-a căzut în cap lui Newton, ducând astfel la descoperirea legii gravitaţiei. Pentru Asociaţia Mecicaprod SRL (cu afaceri în pomicultură), din comuna Copăceni, judeţul Vâlcea, „înfrăţită“ cu un investitor belgian, pare să fie al patrulea moment când mărul influenţează atât istoria, dar şi balanţa financiară a firmei.

Mecicaprod SRL Copăceni este o mică asociaţie, cu numai 6 membri, ce dezvoltă o afacere integrată în pomicultură. A fost înfiinţată în anul 2010 şi plantează pe aproape 40 ha. Nicolae Vasile este administratorul şi cel care gestionează toată activitatea grupului de producători, ocupându-se cu desfacerea. „În fiecare an, începând de acum, sperăm să reuşim să plantăm cel puţin 5 ha cu măr. Am reuşit să ne dezvoltăm mulţumitor, fiindcă avem consultanţă belgiană. Materialul săditor este adus tot de acolo şi, spre surprinderea unora, produc încă din primul an, ajungând până la 5 tone/ha producţie, urmând ca în anul V să se ajungă până la 80 tone/ha producţie clasa I. În prezent avem un depozit, care anul acesta sperăm să fie cu atmosferă controlată, cu o capacitate de 500 tone, urmând ca în 2-3 ani să se ajungă la peste 1.000 tone capacitate de păstrare. Colaborăm cu principalele lanţuri de supermarket-uri datorită calităţii produselor şi pentru că livrăm pe o perioadă îndelungată de timp.“

Două mere, două pere

Partenerul şi consultantul belgian vine dintr-o regiune pomicolă a ţării sale, atras de oportunităţile pe care le-a simţit la noi şi dornic să „altoiască“ rafinatul gust românesc al mărului cu forma perfectă a fructului belgian. „La voi, în ceea ce priveşte merele, oamenii vorbesc mult despre gustul lor, dar, din păcate, nu au un aspect vizual convenabil. Am venit în România convins că putem crea mere cu un gust de înaltă calitate şi un aspect vizual plăcut. În ţara mea rezultatele sunt mai evidente, dar şi acolo sunt probleme. În Belgia nu se mai cultivă mere, s-au specializat pe cultivarea perelor. Românii trebuie să se grupeze în asociaţii, ca să aibă rezultate, mai ales că acum este o oportunitate foarte interesantă cu subvenţiile şi programele de reconversie.“

Patricia Pop, Paul Rogojinaru

mere romanesti, consulnta belgiana

Alte articole:

Mărul românesc. În căutarea gustului pierdut

Scurt istoric al ameliorării mărului

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac

„Spectacolul dueliştilor“

Scut pentru materialul lemnos şi fructele de pădure

Delta Dunării în perspectiva viitorului buget european

România, cimitirul florilor