56 de companii din industria alimentară românească, la SIAL 2012

România participă cu 56 de companii la ediţia din acest an a târgului de industrie alimentară SIAL 2012, - al doilea mare târg alimentar din Europa, după ANUGA - eveniment care se desfăşoară, în perioada 21-25 octombrie 2012, la Paris (Franţa).
"O parte dintre expozanţii români de la SIAL 2012 au propriile standuri, iar o parte îşi vor expune produsele în standul Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), şi aici este vorba de magiunul de Topoloveni, apele minerale Borsec, cârnaţii de Pleşcoi, produsele Doripesco, vinurile de Urlaţi-Dealu Mare şi Sâmbureşti, Aqua Carpatica. Acestea sunt branduri demne de a reprezenta România la o manifestare de acest gen", a declarat preşedintele APAR, Ştefan Pădure, care este şi manager al firmei de consultanţă în industria cărnii SmartScop Management.
Prezenţa la acest eveniment este susţinută prin programele derulate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) prin Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), bugetul alocat acestui târg fiind de aproximativ 1,1 milioane de lei.
Strategia Naţională de Export a României, elaborată de direcţiile de specialitate din MECMA, include pe lista priorităţilor anului 2012 promovarea produselor agroalimentare româneşti pe pieţele externe, dar şi a produselor inovative. Bugetul total alocat pentru promovarea produselor româneşti la export în 2012 este de 40 de milioane de lei, în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul precedent, potrivit datelor CRPCIS.
Industria alimentară din România înregistrează o cifră de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contribuţie de 8% în Produsul Intern Brut (PIB) şi asigură locuri de muncă pentru aproape 200.000 de angajaţi, potrivit datelor Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
Ramura de procesare a cărnii deţine cea mai importantă contribuţie în sectorul industriei alimentare, cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmată de panificaţie, cu 1,1 miliarde de euro, şi de băuturile răcoritoare nealcoolice, cu un miliard de euro, producţia cărnii cu o pondere de 840 de milioane de euro şi produse lactate cu 800 de milioane de euro.
Sursa: AGERPRES
- Articol precedent: Unităţile româneşti de procesare carne interesante să exporte în Federaţia Rusă, verificate din 5 noiembrie
- Articolul următor: Pâinea şi cartofii sunt alimentele de bază ale românilor