Romania

Conferinţa Agricover - întrunirea fermierilor de elită

Conferinţa Agricover - întrunirea fermierilor de elită
Distribuie:  

Conferinţa Agricover a devenit deja o tradiţie. Ca în fiecare an, manifestarea îşi propune să aducă în atenţie noutăţile din agribusiness, tehnologiile de ultimă generaţie şi tendinţele de pe pieţele agricole. Evenimentul Clubul Fermierilor a reunit și de această dată elita agriculturii românești. Participanţii au avut oportunitatea de a afla care sunt tendinţele în agricultură, dar şi noutăţile în materie de tehnologii, soluţii şi produse.

Înființat în anul 2010, Clubul Fermierilor este o organizație informală având ca obiectiv principal creșterea performanțelor economice și productivitatea agribusiness-ului din România. Acest scop este înfăptuit prin crearea unei comunități care reunește sute de fermieri români și care încurajează în mod constant schimbul de experiențe și idei între aceștia pentru obținerea unei colaborări eficiente și profitabile.

„Totul a început de la ideea de a constitui o organizație informală a fermierilor pentru a încerca să înțelegem nevoile de schimbare a pieței agricole din România. Am pornit cu scopul de a deveni din ce în ce mai performanți. Practic, profesionalismul a fost principalul obiectiv al acestei povești de succes.  De la început am fost interesați de inovație și dezvoltare, iar fermierii au fost tot timpul o sursă de inspirație. Am început cu un grup de 23 de membri, apoi, încet-încet, modelul nostru a fost acceptat și îmbrățișat de cât mai mulți fermieri și astfel am ajuns la un număr de 450 de membri, care împreună însumează peste 650.000 de hectare“, spune Ghiță Pinca, director general Agri-Business Agricover.

Organizația reprezintă  un nucleu puternic, care are o contribuție activă în procesele de inovare și dezvoltare a agriculturii naționale.

Subvenția pe suprafață ar putea crește

La Conferinţa Anuală Clubul Fermierilor Români 2019 au participat și reprezentanţi ai autorităţilor europene care au prezentat ultimele noutăţi cu privire la schimbările şi reglementările europene ale PAC – post 2020, schimbări care vor avea impact asupra fermierul român în perioada imediat următoare.

Subvenția pe suprafață de care beneficiază fermierii români ar putea crește anul acesta de la 170 de euro/ha la 195,5 euro/ha, iar după 2020, în noua Politică Agricolă Comună să ajungă la 205 euro/ha, a anunțat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA).

„Vom înregistra deja o creștere în acest an datorită convergenței din perioada actuală: de la 170 de euro pe hectar la 195,5 euro pe hectar. În continuare, datorită convergenței propuse de Comisia Europeană, să vedem dacă se va și adopta propunerea – pentru că nu vă ascund faptul că în Consiliu sunt state membre care se opun continuării convergenței, dar, dacă vom reuși la nivel european să adoptăm propunerea Comisiei privind convergența, plata medie pe perioada viitoare va crește la 205 euro pe hectar pentru fermierii români“, a declarat Achim Irimescu în cadrul evenimentului.

Concluziile şi discuţiile purtate în cadrul conferinței au reprezentat un punct maxim de informare şi aprofundare profesională.

Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

fermieri, Agricover, Conferinta Agricover

Alte articole:

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură