Diabrotica, un dăunător greu de combătut
Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) este un dăunător prezent pe aproape toate suprafeţele cultivate cu porumb mai ales în monocultură (vestul, centrul şi nordul ţării). Atunci când populaţia de adulţi este mare şi se întâmplă în cazul loturilor semănate mai târziu, în afara epocii optime, atacul lor asupra mătăsii ştiuleţilor, înainte de polenizare, poate determina pierderi mari de producţie, mai ales în loturile semincere. De aceea recomandarea specialiştilor este să urmăriţi cu atenţie lanurile de porumb.
În zonele unde dăunătorul era prezent o soluţie era folosirea seminţelor tratate cu insecticid sau insectofungicid. Dar, conform Regulamentului 485 a Comisiei Europene din 24 mai 2013, substanţele active Clotianidin, Imidacloprid, Tiametoxam nu mai pot fi folosite până în 2016. Deşi în această primăvară, în urma notificării Comisiei Europene România a autorizat folosirea acestor substanţe active pentru tratamentul seminţelor de porumb, autorizaţiile temporare au expirat. Prin urmare, soluţiile rămase pentru diminuarea pagubelor produse de Diabrotica sunt tratamentul pe vegetaţie, măsurile agrotehnice aplicate din această toamnă pe solele unde este cultivat acum porumb şi aplicarea în primăvară, o dată cu semănatul culturii a produsului Force 1,5 G – 15 kg/ha.
Încă din luna iunie (când consumă frunze) şi până în iulie, august, chiar octombrie (la înflorirea porumbului, când consumă polenul paniculului, mătasea, mai târziu boabe de porumb, ceara din vârful ştiuletelui) adulţii de Diabrotica îşi fac de cap dacă nu sunt combătuţi.
Combaterea adulţilor
Iată ce puteţi face dacă identificaţi în culturile de porumb pentru consum sau în loturile semincere adulţi de Diabrotica: folosiţi capcane cu feromoni pe suprafeţe mici (6-8 capcane/ha – Atravirg) sau aplicaţi tratamente chimice cu produse avizate pentru combaterea adulţilor cu ajutorul echipamentelor testate special şi adaptate la înălţimea plantelor. Indicat ar fi să acţionaţi atunci când există 5 adulţi/plantă la porumbul pentru sămânţă şi 10 adulţi/plantă la hibrizii comerciali de consum. Eradicarea adulţilor nu este suficientă. Mult mai periculos este atacul larvelor asupra rădăcinilor plantelor de porumb pentru anul următor, mai ales dacă porumbul va fi semănat în monocultură în 2015. În funcţie de acest lucru hotărâţi sau nu aplicarea tratamentului pe vegetaţie la solele cu porumb cultivat pentru prima dată (1 adult/ plantă), unde există 1,5 adulţi/plantă sau a fost porumb şi anii trecuţi, dacă sesizaţi 25-30 adulţi/săptămână la capcanele feromonale.
Adulţii acestei generaţii vor depune ouă în sol (400-1.080), iar larvele lor vor consuma în lunile mai-iunie anul viitor rădăcinile noilor plante de porumb. Dacă şi ceilalţi factori sunt favorabili dezvoltării larvelor – solul afânat, bogat în humus, primăvară umedă, există alte plante gazdă preferate – atacul poate determina culcarea la pământ a culturii, simptom numit „gât de lebădă“.
Substanţe omologate
Tratamentul în vegetaţie împotriva atacului adulţilor se face cu următoarele produse omologate:
• Calypso 480 SC – 0,15 l/ha ;
• Decis Mega 50 EW – 0,25 l/ha ;
• Faster 10 EC – 0,2 l/ha (1-2 tratamente )
• Fury 10 EC – 0,2 l/ha ;
• Kaiso Sorbie 5 WG – 0,25 kg/ha ;
• Pyrinex 25 CS – 1,5 l/ha (1-2 tratamente)
Aceste substanţe pot combate şi alţi dăunători prezenţi în cultura de porumb, cum ar fi: Aphis spp., Ostrinia, Helicoverpa spp.
Pentru limitarea atacului şi prevenirea pagubelor evitaţi monocultura, ţineţi cont de rotaţia de patru ani, distrugeţi resturile vegetale după recoltare, efectuaţi în toamnă o arătură adâncă, înfiinţaţi parcele capcană de porumb tardiv.
Patricia Alexandra POP
- Articol precedent: Sunt sau nu nocive „tomatele cu... moţ“?
- Articolul următor: Fermierii, sfătuiţi cum să evite leptospiroza