Beciul Domnesc încurajează continuarea studiilor superioare a angajaților săi
Scris de Lumea SatuluiLiviu Chirica și Vlad Butescu, absolvenți ai Facultății de Horticultură USV Iași, în prezent masteranzi în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ Iași, sunt oenologi la crama de la Huși a companiei Beciul Domnesc, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Compania exploatează astăzi peste 1.400 de hectare cultivate cu viță-de-vie nobilă, amplasate în renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Mândria companiei este Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ștefan cel Mare şi găzduiește peste 100.000 sticle de vin. Datorită importanței sale istorice, Monumentul Beciul Domnesc a fost inclus în patrimoniul cultural al României.
Strategia de training a companiei...
Cei doi tineri sunt exemple prin care compania vrea să arate că susține și valorifică potențialul fiecărui angajat prin implementarea unor metode diverse de învățare. Strategia de training a companiei se bazează foarte mult pe identificarea nevoilor individuale de dezvoltare. Așadar, vă prezentăm cum au început ei să lucreze la Beciul Domnesc și cum au evoluat.
Liviu Chirica este unul dintre tinerii specializați prin intermediul companiei, în prezent fiind șef de cramă la Huși.
„În urmă cu 9 ani, am început activitatea aici ca zilier pentru a-mi câștiga traiul zilnic. Am fost remarcat și întrebat dacă vreau să rămân în companie ca angajat permanent. Am acceptat provocarea și am beneficiat de suport în începerea studiilor superioare. Apoi, treptat, după absolvire, am ajuns inginer de producție, iar în prezent sunt Șef de Cramă la Huși. Partea care îmi place cel mai mult este perioada de campanie. Având diferite soiuri, am făcut vinificație atât pentru soiurile aromate, cât și pentru cele albe și rose. Crama de la Huși este modernă și ne ajută să obținem vinuri foarte bune“, punctează Liviu Chirica, masterand în cadrul Facultății de Horticultură USV Iași.
Vlad Butescu este un alt absolvent al Facultății de Horticultură USV Iași, în prezent masterand în Protecția plantelor, care a fost și el la rândul lui ajutat de companie.
„La Beciul Domnesc am început în anul 2014 ca tehnician fermă, timp de șase ani de zile, imediat după absolvirea facultății, am fost avansat ca inginer viticol, apoi, după doi ani de zile, m-am mutat la cramă, unde și în ziua de astăzi încerc să învăț cât mai multe, să mă specializez“, adaugă Vlad Butescu.
Vizită în Vrancea la Beciul Domnesc
Când te apropii de Focșani, nu poți să nu observi zonele întinse cu viță-de-vie. Iar, dacă cotești spre Odobești și satele din împrejurimi, dealurile sunt îmbrăcate practic în viță-de-vie.
Viță-de-vie cât vezi cu ochii. Pe dealul Dălhăuți dai de podgoriile Beciului Domnesc. De fapt, aici există o mică parte din podgoriile deținute de compania din Vrancea. Întinderi cât vezi cu ochii cu Sauvignon Blanc, Merlot și Fetească Neagră. Dar la Beciul Domnesc avem și Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Traminer, Busuioacă de Bohotin, Chardonnay, Muscat Ottonel, Tămâioasă Româneasca, Fetească Albă, Fetească Regală şi Galbenă de Odobești.
Portofoliul Beciul Domnesc cuprinde produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oţet. Da, oțet alimentar și oțet artizanal sunt produse aici pentru a face salatele mai bune. Pentru că nimic nu se irosește din ciorchinele de struguri. Compania deține 6 centre de vinificație în județul Vrancea și una la Huși, județul Vaslui. În Focșani și Odobești, Beciul Domnesc deține patru centre de condiționare și îmbuteliere pentru vin, băuturi spirtoase și oțet.
Printre brandurile de vin din portofoliul companiei se numără Mirabilis Machina, Sempre Rose, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve, Sigillum Moldaviae și altele, iar portofoliul de vinarsuri este format din brandurile Mioriţa și Jad.
O ușă veche, sculptată, se deschide și cobori într-o hrubă rece, unde stau rânduite pe rafturi metalice mii de sticle de vin. Este colecția și arhiva celor de la Beciul Domnesc cu vinuri vechi chiar și de la 1949. Vinurile de aici sunt comercializate în gama de vinotecă, dar o parte sunt păstrate pur și simplu pentru generațiile viitoare. Alături de clădirea Beciului Domnesc există o structură modernă care a fost construită pe o veche clădire unde pe vremuri erau prelucrați struguri. Există aici un mic muzeu, iar în viitorul apropiat acest centru va fi deschis și publicului pentru degustări.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale