Turism 04 Aprilie 2023, 13:17

Glasul Papilor din inima Vaticanului (II)

Scris de

Una dintre cele mai impresionante colecții din lume înfăptuite de papi de-a lungul timpului, cu peste 20.000 de opere de artă, se află în Muzeele Vaticanului. Printre acestea se regăsesc lucrări de artă contemporană, din Evul Mediu, Renaștere și ale civilizațiilor: greacă, egipteană, etruscă, romană.

Realizată în anul 1932 de Papa Pius al XI-lea, Pinacoteca Vaticana (Galeria de Artă) deține peste 400 de lucrări organizate cronologic, printre ele aflându-se picturi ale artiștilor Giotto di Bondone, Melozzo da Forli, Caravaggio și alții.

În Muzeul Pio Clementino, fondat de Papa Clement al XIV-lea și Papa Pius al VI-lea, se regăsesc cele mai vaste lucrări romane și grecești. Curtea statuilor, pereții pictați în frescă de Pinturicchio, busturile împăraților romani, statuia din bronz a lui Hercule fac din acest complex muzeal să fie un colț magnific de pe Cortile del Belvedere.

Colecția descoperirilor din Egiptul Antic, papirusuri, mumii, lucrări ale Mesopotamiei și Asiriei antice le putem găsi la Muzeul Egiptean Gregorian, înființat de Papa Grigore al XVI-lea în 1839 și proiectat de egiptologul italian Luigi Ungarelli.

Dezvăluiri ale civilizațiilor etruscă, greacă, feniciană, dar și din alte epoci, ce făceau parte din teritoriile dintre Tibru și Marea Tireniană, le întâlnim la Muzeul Național Etrusc localizat în vilele renascentiste Giulia și Poniatowski. Bronzurile de la Vulci, tăblițele Pyrgi ce conțin scrieri în feniciană și etruscă din secolul al VI-lea î. Hr., colecțiile de bijuterii Barberi, Castellani, Templul lui Alatri reprodus în mărime naturală, fresce cu cele șapte coline ale Romei sunt doar câteva dintre punctele de interes ale muzeului.

Denumit după Papa Pius VI Chiaramonti, Muzeul Chiaramonti a fost comandat de sculptorul neoclasic italian, Antonio Canova. Cele trei galerii conțin sculpturi antice, colecții de busturi ale portretelor romane, sculpturi funerare și idealiste, iar în galeria lapidară sunt expuse peste trei mii de piese de inscripții, monumente, epigrafe, fiind cea mai mare colecție de artefacte din lume de acest gen.

Inclus în Muzeele Vaticanului, spațiul dedicat artei religioase moderne a fost creat în anul 1973 de Papa Paul al VI-lea, cel care a considerat arta ca o libertate de exprimare și, totodată, ca o putere de a construi un pod între realitate și lumea empirică. În cele 37 de camere sunt expuse peste 9.000 de lucrări, desene, fotografii, sculpturi, picturi. Opere cu lumea fantastică a lui Salvador Dali, „Pieta“ pictată de Vincent van Gogh în 1889, dar și „Capela Rozariului“ de Henri Matisse se află printre minunile păstrate în vasta Colecție de Arta Modernă.

Camerele lui Rafael, denumite Stanza della Segnatura, Stanza di Eliodoro, Stanza dell’incendio di Borgo și Sala di Costantino, au fost, de fapt, apartamentele Papei Iulius al II-lea, acesta din urmă dându-i libertatea pictorului Rafaelo Sanzio și ucenicilor lui să execute frescele după propria inspirație. „Apariția Crucii lui Constantin“, „Eliberarea Sfântului Petru din închisoare“, „Disputa Sfintei Taine“, „Școala din Atena“ sunt printre lucrările de seamă, adevărate simboluri ce fac aluzii la idei, momente istorice și biblice sau ilustrează motive vegetale îmbinate cu figuri stranii umane sau din regnul animal. Timp de 16 ani au lucrat artiștii până la finalizarea acestor podoabe de artă nestemate.

Trăsuri, șei, scaunele sedan pe care le utilizau papii, mașini, uniforme, arme sunt expuse la Muzeul de Istorie, acesta fiind creația lui Paul al VI-lea din anul 1973. Un model al primei locomotive din Vatican din anul 1929, precum și sedanul realizat de Gran Gala pentru Papa Leon al XII-lea sunt printre cele mai de interes atracții.

Din dorința Papei Sixtus al IV-lea della Rovere de a avea o nouă locație pentru desfășurarea ședințelor curții papale, pe vechea așezare fortificată din Evul Mediu a fost ridicat acest monumental loc închinat Fecioarei Adormirii Maicii Domnului, Capela Sixtină. Ca dimensiuni, sala este comparată cu templul lui Solomon din Ierusalim, ce a fost doborât de romani în anul 70 î.Hr. Pardoseala din mozaic, ferestrele arcuite, splendida balustradă surmontată de candelabre, draperiile false de Damasc pictate în frescă, picturile cu episoadele biblice din viața lui Hristos, tavanul decorat cu albastru și auriu dau locului culoare și rafinament greu de descris în cuvinte.

Amintesc de câteva dintre fresce, „Despărțirea luminii de întuneric“, „Potopul Universal“, „Păcatul originar“, prin care Michelangelo și-a exprimat viziunea filozofică și sentimentele profunde printre lumini și umbre. Din pensula hotărâtă și iute a marelui artist dăinuie și azi scenele inspirate din Divina Comedie a lui Dante Alighieri sau scenele Genezei învăluite de contururi mai neclare ori structuri puternice ale figurilor personajelor, profeților biblici, heruvimilor sau ale îngerilor.

Las în urmă acum un mic teritoriu, însă cu o imensă avere culturală și istorică, această patrie a religiei catolice, care, prin imnurile trecutului și ale prezentului, reușește să transmită iubirea prin glasul Papilor către oameni și dincolo de aceste ziduri, de aici, din inima Vaticanului.

Aurora GRIGORE

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti