Imprimă această pagină
Turism 06 Septembrie 2022, 15:20

Toulouse, orașul violetelor

Scris de

Despre călătorii se spune că se numără printre puținele lucruri pe care le poți cumpăra și care te îmbogățesc. Pentru că da, a vedea lumea este un privilegiu pe care nu toți oamenii și-l permit, însă chiar și vizitând câteva locuri, nu neapărat dintre cele esențiale, devii mai bogat. Așa m-am simțit și eu după ce am vizitat orașul francez Toulouse, un oraș care nu se afla printre prioritățile mele, dar care m-a îmbogățit sufletește.

Istorie, tradiție și turism

Situat în sud-vestul Franței, Toulouse este cel de-al patrulea oraș ca mărime și unul dintre cele mai importante din țară. La Ville Rose, așa i se mai spune orașului datorită pietrei distinctive folosite pentru construcția clădirilor, multe dintre ele păstrându-și autenticitatea chiar și astăzi, este un oraș pe lista UNESCO. De fapt, centrul vechi este o adevărată comoară a orașului, lunar mii de turiști vizitând principalele atracții turistice din zonă. Turiștii sunt atrași în special de îmbinarea perfectă între cultură, artă, arhitectură și industrie.

Printre principalele atracții turistice se numără Bazilica Saint-Sernin de Toulouse, construită în secolul al XI-lea în stil roman, cu turn înalt, porți mărețe și cripte impresionante, precum și catedrala Saint Etienne ce aparține stilului gotic. Prima dintre ele poartă numele primului episcop martir din Toulouse și reflectă două realități religioase importante – pelerinajele și cultul relicvelor. În schimb, cea de-a doua atracție se remarcă prin durata construcția catedralei ce s-a desfășurat pe parcursul a cinci secole, respectiv XI-XVI, și din acest motiv cuprinde diferite stiluri și curente culturale. Se remarcă aici vitraliile, tapițeriile și tablourile, precum și orga ce se află la 17 metri înălțime. În fața catedralei se remarcă un arbore impresionant, supranumit și arborele celților, ce are în jur de 400 ani. De asemenea, tot în apropierea catedralei se află și una dintre cele mai vechi fântâni publice devenite monument, Griffoul, ce datează din jurul anilor 1546.

La fel de important este și Capitoliul, un monument extraordinar ce astăzi găzduiește primăria, un teatru și un hotel. Este, de fapt, emblema orașului care, de-a lungul timpului, a cuprins diverse clădiri ce au fost construite și folosite după nevoi. Se remarcă prin prezența a opt coloane roz de marmură și prin curtea  Henri IV, martor al asasinatului ducelui de Montmorency, precum și prin sala ilustrată ce are o lungime de 70 de metri și cuprinde numeroase picturi și busturi ale personalităților importante din țară. Nu doar aceste încăperi se pot vizita, ci și alte săli istorice ce vă vor îmbogăți cunoștințele cu privire la specificul zonei și al locuitorilor.

Și pentru că am ajuns aici, nu aveam cum să nu amintesc și Place de la Trinité, ce se află în centrul orașului și impresionează prin prezența fântânii, despre care se spune că inițial era un puț, dar și prin așa-numita Casa Soarelui ori numeroasele terase și cafenele.

Tot în rândul obiectivelor turistice pe care nu ar trebui să le ratați se numără și Muzeul Augustinilor. Este vorba despre o fostă mănăstire ce a devenit muzeu, după Revoluția Franceză, din Ordinul Augustinilor. Este unul dintre cele mai vechi muzee din țară și găzduiește colecții de sculpturi ce datează și din Evul Mediu, colecții de pictură extrem de valoroase, picturi religioase și gotice, dar și colecții impresionante ce te poartă prin pașii importanți ai istoriei artei. Și lista muzeelor poate continua, depinde acum ce domenii vă intereasează și de timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a vizita orașul.

Importanța râului Garonne

Ca multe alte orașe mari cu importanță turistică, și Toulouse este traversat de un râu important. Este vorba de Garonne, ce împarte orașul, iar cele mai atractive puncte turistice se află pe malul drept. Unul dintre cele mai remarcabile locuri din oraș este Canal du Midi, un alt sit UNESCO ce aparține secolului al XVII-lea și este o parte a Canalului des Deux Mers de 430 de kilometri, care leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic. Revenind la importanța râului Garonne, trebuie amintit faptul că se pot realiza diferite excursii cu bărci mai mari sau mai mici, de unde se pot admira și fotografia unele dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului și mai ales Pont Neuf. Este vorba despre cel mai vechi pod din oraș, construit în anii 1500. ce a rezistat provocărilor timpului și impresionează prin grandoarea sa.

Vorbind de momente istorice importante, trebuie menționat faptul că și aici există un Arc de Triumf, dedicat mai mult luptătorilor valoroși ai istoriei și mai puțin celor decedați. Este vorba despre un monument construit în anul 1928 ce domină aleile parcului Grand Rond. Are 8 coloane de piatră unde apar gravate principalele câmpuri de luptă, iar interiorul se remarcă prin sculpturi atent realizate ce înfățișează bucuria victoriei.

Aș putea spune că am vizitat un oraș unde sintagma la vie en rose  este cât se poate de reală, iar iubirea față de tradiții și importanța locurilor se păstrează cu sfințenie. De exemplu, Toulouse mai este supranumit și orașul violetelor. Ce-i drept, fiecare magazin de suveniruri mizează pe această sintagmă și majoritatea obiectelor pe care le poate achiziționează un turist conțin violete ori au înfățișate micile flori. De ce? Pentru că, în secolul al XIX-lea, cultura de violete a devenit emblema orașului, deci una dintre principalele preocupări ale cetățenilor. Agricultura și economia zonei se bazau pe cultura violetelor, însă în prezent doar 3 familii mai au astfel de culturi. Cu toate acestea, aici se desfășoară anual, la început de primăvară, Festivalul Violetelor prin care se dorește păstrarea meșteșugului și expunerea frumoaselor flori violet.

Nu trebuie să uităm că, pe lângă faptul că este un oraș UNESCO, cu o arhitectură și istorie impresionantă, Toulouse are și o vastă istorie în inovație și industria aeronautică. De fapt, este considerat și capitala europeană a industriei aeronautice datorită companiei Airbus şi a companiei aeriene Airbus Group.

În apropierea orașului se află și muzeul Aéroscopia care este de-a dreptul impresionant pentru că și istoria companiei locale este impresionantă. Peste 35.000 m² găzduiesc fel de fel expoziții, printre care și o expoziție de avioane legendare din toate epocile (Concorde, Caravelle, Super Guppy, A300B etc.) și o murală de 58 de metri care urmărește istoria aeronauticii. În apropierea muzeului se află și fabricile Airbus, iar de la Aérscopia se poate pleca cu ghid pentru a vedea cum arată liniile de ambalare a avioanelor, unde nivelul de uimire va atinge cote maxime. Dacă ați obosit de prea multe vizite, vă puteți relaxa la restaurantul de lângă muzeu, unde vă puteți bucura de preparate culinare gătite din ingrediente locale.

Și, chiar dacă pare doar un oraș plin de istorie, cu arhitectură aparte și multe povești frumoase, Toulouse este un oraș tineresc, cu importante cluburi și restaurante, iar acest lucru se întâmplă și datorită faptului că este un important centru universitar, cu peste 100.000 de studenți.

Așadar, călătoriți ori de câte ori aveți ocazia, fie că este vorba despre orașe mai mari sau mai mici, de locuri mai noi sau mai vechi, fiecare călătorie înseamnă încă o nestemată din cufărul propriu cu amintiri bogate.

Larissa DINU

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite