Rășinari, Biertan și Ciocănești, propunerile României pentru Best Tourism Villages

Best Tourism Villages este o inițiativă a Organizației Mondiale a Turismului (OMT) dedicată recunoașterii satelor care sunt exemple deosebite de destinații turistice rurale. O adevărată șansă pentru satele românești să devină și mai cunoscute în lume și de a atrage turiști. În urma desfășurării etapei naționale, finaliste pentru acest titlul au devenit satele Rășinari, Biertan și Ciocănești, care au șansa de a fi susținute și în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate.
Tradiție și unicitate în sate
Avem sate frumoase, știm asta, dar când ne-o spun străinii parcă credem și mai mult în bogățiile pe care le avem. Și nu mă refer la bogății materiale, ci mai ales la tradițiile, meșteșugurile și chiar gastronomia locală pe care nimeni nu ni le poate lua. Din Maramureș și până în Oltenia, din Bucovina în Banat, ori din Transilvania în Dobrogea regăsim sate care-și păstrează autenticitatea și fac demersuri pentru a-și păstra identitatea și de a dezvolta turismul în zonă.
Această inițiativă este una globală prin care se dorește susținerea și evidențierea satelor unde turismul nu vizează doar obținerea de venituri, ci mai ales păstrează obiceiurile culturale și tradițiile locale, celebrează diversitatea și respectă frumusețile naturale. Demersul OMT este lăudabil pentru că este nevoie de susținere în ceea ce înseamnă promovarea satelor și a turismului rural și, da, mai este nevoie și de susținere financiară.
Prima etapă a acestui concurs s-a desfășurat la nivel național și au participat satele: Biertan (județul Sibiu), Ciocănești (județul Suceava), Costești (județul Vâlcea), Eibenthal (județul Mehedinți), Rășinari (județul Sibiu) și Râu Sadului (județul Sibiu). Conform regulamentului, primele trei sate care acumulează cele mai mari punctaje devin propunerile României pentru concursul derulat de OMT, calificându-se astfel în etapa desfășurată la nivel mondial. Mai departe, cele care vor fi desemnate Best Tourism Villages vor deveni membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include, de asemenea, experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinațiile rurale incluse în rețea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT și menționate/promovate în recomandări și la evenimente pentru dezvoltarea rurală și turism. Cu toate acestea, unele sate, dintre cele care nu întrunesc pe deplin criteriile pentru a fi desemnate Best Tourism Villages, vor fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate.
Astfel, în urma evaluării reprezentanților Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, pe baza informațiilor transmise de aplicanți, clasamentul a fost următorul:
- Locul 1: Rășinari (județul Sibiu);
- Locul 2: Biertan (județul Sibiu);
- Locul 3: Ciocănești (județul Suceava);
- Locul 4: Costești (județul Vâlcea);
- Locul 5: Eibenthal (județul Mehedinți);
- Locul 6: Râu Sadului (județul Sibiu).
Conform Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ocupantele primelor 3 locuri au respectat îndeaproape cele 9 criterii impuse de OMT și care fac referire la resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, durabilitatea socială, dezvoltarea mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea. Suplimentar, au fost notate și fotografiile și videoclipurile de prezentare a destinațiilor.
De asemenea, ministerul a anunțat faptul că toate cele șase sate vor fi parte integrată a unei rute cultural turistice, respectiv „Ruta satelor tradiționale turistice din România“, ce va fi dezvoltată la nivel național.
Rășinari
Aflată în Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari este cunoscută la nivel național mai ales datorită tradiției păstoritului și a calității brânzeturilor obținute de fermierii locali. Aici s-au născut poetul Octavian Goga și filosoful Emil Cioran, care, pentru renumele adus comunei, sunt cinstiți cum se cuvine în cadrul unor manifestări speciale. Comuna se remarcă prin autenticitate, prin arhitectura caselor înghesuite și frumusețea ulițelor pietruite, dar mai ales prin tradiții și obiceiuri. Turiștii se pot caza într-una dintre cele 25 de pensiuni, pot degusta preparate ce respectă rețetele locale și chiar se pot plimba cu un tramvai turistic.
Biertan
Așezat la sud de Târnava Mare și considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, Biertan se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Așezarea săsească a fost atestată documentar în anul 1224 și a fost vreme de trei secole sediul episcopal săsesc. De-a lungul vremii și-a păstrat autenticitatea, iar turiștii sunt impresionați de casele vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase și fațade în culori pastelate. Unul dintre cele mai vizitate obiective este fără doar și poate biserica fortificată, construită între 1493-1522 în stil gotic cu influențe baroce și renascentiste. În localitate există numeroase spații de cazare, iar turiștii pot merge pe un traseu turistic pentru a avea o imagine panoramică a satului, pot opta pentru drumeții ori plimbări cu bicicleta în Podișul Hârtibaciului.
Ciocănești
Cine n-a auzit de Ciocănești, satul-muzeu din Bucovina? Aflată în vestul județului, comuna cu același nume se remarcă prin arhitectura tradițională și cuprinde aproximativ 600 de gospodării una mai frumoasă decât cealaltă. A fost atestată documentar în jurul anului 1400 și a devenit recunoscută mai ales datorită tradiției încondeierii ouălor, fapt ce i-a determinat pe localnici să-și picteze și casele cu astfel de motive tradiționale. Localnicii păstrează obiceiurile cu sfințenie și poartă cu mândrie portul popular bucovinean. Peste an aici au loc tot felul de festivaluri, iar cele mai importante sunt: Festivalul Ouălor încondeiate și Festivalul Național al Păstrăvului, iar cu acest prilej se organizează în luna august și Săptămâna plutăritului. Aici turiștii se pot caza la diferite pensiuni și case de vacanță, unde pot alege bucate locale, inclusiv preparate din fructe de pădure și ciuperci, comorile munților ce înconjoară comuna.
Larissa DINU
Ciocanesti, Biertan, Rasinari, Best Tourism Villages
- Articol precedent: Briza inspirației din pitorescul Balcic
- Articolul următor: Grandiosul strămoș al Bulgariei, Nessebar