Imprimă această pagină
Turism 07 Februarie 2022, 12:00

Un londonez investește în agroturismul românesc

Scris de

„Aici trăiesc un stil de viață care în Marea Britanie a dispărut de 100 de ani“

Satul Băla nu are măreția medievală a satelor săsești care i-au plăcut atât de mult prințului Charles. Nu are nici atracții turistice, nici investiții spectaculoase. Este un sat ardelenesc tipic, cum sunt multe pe lângă Reghin, cu oameni gospodari și acareturi mândre, atestat în documente de pe vremea când Mircea cel Bătrân se pregătea pentru bătălia de la Posada. „Este un vechi sat românesc și ortodox sută la sută“, ne spune o bătrână care se îndrepta, grăbită, cu o sacoșă goală spre magazinul sătesc. Acest sat, la prima vedere fără nicio poveste deosebită, i-a plăcut foarte mult englezului Steve Teers, care s-a gândit că poate să-l scoată din anonimat.

Dar cum a ajuns un londonez sadea în satul cu mai puțin de 1.000 de suflete din județul Mureș? Povestea începe să devină interesantă. Steve este editor de imagine și a lucrat pentru documentare importante ale BBC. În urmă cu peste 15 ani a cunoscut-o, la Londra, pe Geogiana, make-up artist și hair-stylist în vogă, care s-a ocupat și de câteva vedete  cu nume răsunătoare, printre care Kylie Minogue sau Penelope Cruz. Steve și Geogiana s-au plăcut, s-au căsătorit, au două fete frumoase. În urmă cu vreo 12 ani familia Teers a făcut o călătorie în Transilvania. Au ajuns și la Băla, satul bunicilor Georgianei. Pentru ea a fost o reîntoarcere în copilărie, pentru Steve a fost dragoste la prima vedere. I-au plăcut locurile și oamenii, viața simplă de la țară, aerul curat la care londonezii nici nu îndrăznesc să viseze. Au răscumpărat casa bunicilor Geogianei și au vrut să-și facă o casă de vacanță. Până la urmă a ieșit și o mică pensiune tip retreat, un tip de agroturism foarte apreciat de occidentali.   

În utimii trei ani, aproape 200 de britanici i-au călcat pragul. Oaspeții au fost învățați de localnici să facă pâine în cuptorul de afară, să mulgă vaca, să hrănească găinile și iepurii. Cu un impecabil accent londonez, Steve mărturisește că este un stil de viață care nu mai există în Marea Britanie de peste 100 de ani. „Pentru mine este marea evadare de la oraș, Mă simt mulțumit aici pentru că sunt aproape de natură, am libertatea sa fac ce vreau prin grădină sau pe lângă casă; dacă vreau să-mi fac un cort în curte pot să-l fac, ceea ce în minuscula mea grădină londoneză era imposibil. Aici ai ocazia să simți aerul proaspăt, să vezi și să percepi fizic cum se schimbă anotimpurile, să te plimbi dintr-un loc în altul fără restricții. Este foarte diferit de Marea Britanie. Colegii mei din Londra sunt invidioși că am prins pandemia în acest loc izolat, unde riscurile au fost mult mai mici.“

britanic in Romania2

Steve și Georgiana nu s-au mulțumit cu mica pensiune de la Băla. Pentru că au trăit pe lângă vedete și le place muzica, au organizat, în ultimii trei ani, un mic festival muzical, numit simplu Băla-Fest. Georgiana spune că este mulțumită de ceea ce au făcut aici. „Am părăsit definitiv Marea Britanie chiar înainte de Brexit. Locuim în Cluj, am deschis un salon acolo, fetele sunt la școală tot în Cluj și, la sfârșit de săptămână, venim toți aici. Și, referitor la pandemie, am ajuns, cred eu, în cel mai sigur loc. Cât, despre festivalul pe care îl organizăm și care a ajuns la a treia ediție, îmi place ideea de festival boutique, fără multă lume, așa socializăm mai ușor, suntem ca într-o mare familie.“ Pentru festival au construit, special, în curte o scenă și o cafenea, dar și o bucătărie unde oaspeții își pot găti singuri. Turiștii britanici care au avut curiozitatea să vină și să revină la Băla au fost încântați de pâinea făcută chiar de mâna lor, de bucatele ardelenești, de contactul cu gospodăria tradițională. Le-a plăcut și ceea ce orășenii Occidentului au pierdut demult... viața simplă de la țară. „Există zile în care nu pun piciorul pe asfalt. În sat multă lume crede că am venit să-mi pregătesc pensionarea, ceea ce nu este cazul, spune Steve. Nu pot să mă plâng pentru că îmi găsesc întotdeauna de lucru, am proiecte noi, dar simt că acum aparțin acestui loc și, în ultimii ani, aici sunt acasă.“ Steve a ajuns să trăiască într-o altă lume, într-un paradis pierdut și regăsit, dar cu reguli și... nereguli care uneori i se par ciudate. Va continua să-și facă meseria, să monteze filme documentare pentru că, de vreo doi ani, multă lume încă muncește de acasă. Și, cine știe, dacă tot a făcut Băla-Fest, fiind un nonconformist autentic, poate va face aici și un mic BBC – Băla Broadcasting Corporation.

Vasile Braic


Vizualizari 1207
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite