goodwill mai2022 top
update 17 May 2022

O veche îndeletnicire a ajuns o inedită atracție turistică. Plimbare cu pluta pe Bistrița

Plutăritul a fost o îndeletnicire străveche în zonele de munte din Ardeal şi Bucovina. Era cea mai ieftină şi eficientă metodă de a transporta buştenii de brad pe distanţe mari. Se practica în special pe râurile mari, pe Mureş, Siret sau pe Bistriţa. La începutul secolului XX, în judeţele Suceava şi Neamţ peste 25.000 de familii trăiau doar din plutărit.

După 100 de ani plutele de pe Bistriţa au devenit o atracţie inedită pentru turiştii dornici de adrenalină. La Ciocăneşti, Suceava, cu ocazia zilelor comunei, a fost organizată în luna august o săptămână a plutăritului. Numeroşi turişti, dar şi urmaşi ai plutaşilor de odinioară au dorit să admire frumuseţea locurilor  chiar de pe apa Bistriţei. Primarul Radu Ciocan ne mărturisește că „plutăritul este un punct de interes pentru turiștii care ne vizitează. Este și un omagiu adus celor care au umblat cu plutele pe Bistrița. Mai avem cîțiva localnici, unii ajunși la 80 de ani, care mai cunosc această veche îndeletnicire. Sper să o putem păstra și atunci când  bătrânii plutași nu vor mai fi printre noi...“

Ideea transformării plutăritului într-o nouă atracţie turistică aparţine primăriei și solistului de muzică populară Pamfil Roată, care şi-a convins și câțiva colegii de breaslă să se așeze pe bârnele din lemn de brad ale plutelor ca să le meargă și lor vestea că sunt „duşi cu pluta“.

„Ciocăneștiul, satul meu natal, este, pe drept cuvânt, un sat deosebit. Avem un muzeu unic aici, al ouălor încondeiate, iar în toată comuna fațadele caselor sunt ornate cu motive de pe costumele populare bucovinene. Plutăritul a fost cândva o îndeletnicire importantă în această zonă. În acestă vară, ca și în anii trecuți, au venit și mulți colegi de cântec care au vrut să se plimbe cu pluta pe râul Bistriţa... ba unii chiar au susținut adevărate recitaluri în timp ce coborau pe râu în jos“.

Vasile Morar este ultimul plutaş adevărat de pe Bistriţa. Are 80 de ani și a început plutăritul pe când avea doar 16 ani. Ne spune că este bucuros să poată împărtăşi şi altora din tainele acestei îndeletniciri pe cale de dispariţie și, cât va rămâne sănătos, va mai duce turiștii pe apa Bistriței.

Ultimele plute au circulat pe Bistriţa în 1978. Autorităţile locale speră ca transformarea acestei vechi ocupaţii într-o provocare turistică să aducă cât mai mulţi iubitori de aventură în zona Dornelor. Primăria din Ciocănești a început în acest an demersurile pentru ca această comună-muzeu a Bucovinei să devină stațiune turistică de interes local.

Vasile Braic