Despre Capri se pot spune și scrie multe, deși este doar o mică insulă de nici șapte kilometri lungime și aproape doi în lățime. Parfumul său este unic în lume deoarece aici se produc parfumuri artizanale pe bază de plante și ierburi ale locului.
Capri este un loc parcă desprins din basme, unde pot fi admirate numeroase specii de plante exotice, țărmuri stâncoase, peisaje ce îți taie răsuflarea. Dar lista nu se încheie aici. De altfel, nu degeaba împărații Augustus și Tiberius au venit în acest loc pentru a scăpa de agitația Romei antice. Întreaga coastă a insulei Capri este formată din roci, chei, peșteri, grote și recife spectaculoase. Iar plajele, chiar dacă sunt cu pietriș, nu cu nisip așa cum suntem obișnuiți, au mare succes. Mulți turiști se înghesuie pe aceste plaje pentru a se bucura de soare ori pentru a înota în apele cristaline de smarald.
Peșteri cu strălucire nepământeană...
Unul dintre locurile ce trebuie musai văzute este Marina Piccola, locul în care viteazul Ulise și marinarii săi au fost ademeniți de sirene și cântecul lor ucigător. Un alt loc de văzut este Grota Albastră (Grotta Azzura), o peșteră masivă inundată, cu deschidere la mare. Lumina ce se reflectă face ca peștera să pară luminată din interior, iar strălucirea sa este de un albastru superb. Aici se poate ajunge cu barca, dar nu și când este marea agitată. În aceste condiții este, practic, imposibil de vizitat grota. Atunci când se poate vizita, turiștii mai înalți trebuie să se aplece pentru a pătrunde în acest loc, intrarea în grotă nefiind foarte înaltă. Romanii credeau că aici locuiesc nimfe marine, poate și pentru că Grotta Azzura are o frumusețe aproape nepământeană, strălucirea sa din timpul zilei având o culoare cerească. Grotta Azzura a fost deschisă pentru turiști începând cu secolul al XIX-lea, grație poetului și pictorului german August Kopisch (26 mai 1799 – 6 februarie 1853). Cei care ajung în Grota Albastră pot lăsa și o placă pe care să-și scrie numele în Sala Numelor.
Grădinile împăratului Augustus
Pentru cei care iubesc natura cu tot ce ne-a dăruit, Grădinile lui Augustus (Giardini di Augusto) reprezintă un alt loc ce merită vizitat, mai ales că sunt foarte bine întreținute. Grădinile botanice ale împăratului Augustus adăpostesc aproximativ 500 de specii de plante minunate. Grădinile sunt situate în partea de sud a insulei Capri, în apropiere fiind construită proprietatea industriașului german Friedrich Krupp. De altfel, întreaga insulă atrage prin vegetația locală, prin culorile superbe, prin verdele întâlnit la tot pasul. Cele peste o mie de specii de plante ce se găsesc pe toată insula se dezvoltă în condiții climatice blânde. Vremea din insula Capri pare să fie creată special pentru ca plantele să aibă parte de tot ce le trebuie pentru a crește în voie, dar și pentru turiștii care vin aici pentru o vacanță reușită. Temperatura medie este de 25-30° C și nu plouă prea des. Iar atunci când plouă nu durează prea mult. Cei care iubesc soarele și căldura se pot bucura de vreme bună pe tot parcursul anului. Chiar dacă vremea este plăcută pe toată perioada anului, cei care vor să stea la plajă și să înoate ar trebui să vină în intervalul iunie – octombrie. Cele mai aglomerate luni sunt iulie și august, atunci fiind și cele mai mari prețuri pe insulă. Dar să nu uităm că este o stațiune oarecum exclusivistă, unde prețurile nu sunt chiar pentru orice buzunar.
Mănăstirea San Giacomo
Un alt loc ce nu trebuie ratat este mănăstirea San Giacomo, construită cu aproximativ șapte secole în urmă. Această cetate a fost construită de regina Giovanna a orașului Napoli, iar mănăstirea poate fi văzută și în zilele noastre exact așa cum era la momentul construcției. Chiar dacă a fost nevoie de mulți ani pentru a o renova, construcția merită vizitată nu doar pentru stilul arhitectural, ci și pentru faptul că adăpostește adesea concerte de muzică clasică și expoziții ale artiștilor.
Scările feniciene săpate direct în stâncă
Dacă în vizita insulei Capri dați de scările feniciene, să nu le ocoliți. Nu sunt nicidecum periculoase, chiar dacă par destul de abrupte și alunecoase. Cu ceva timp în urmă, scările feniciene au fost supuse unor lucrări de consolidare și renovare, ceea ce le face sigure și stabile. Despre aceste scări se spune că au fost săpate direct în stâncă, aceasta fiind opera fenicienilor ce au trăit aici. Pentru a coborî aceste trepte este nevoie de aproximativ 45 de minute, maximum. De urcat, poate dura peste o oră. Depinde de condiția fizică a fiecăruia, dar și de cât de aglomerată este insula. Scările feniciene sunt preferatele localnicilor care merg pe jos și au nevoie să ajungă dintr-o parte în alta a insulei.
Vile de vis...
Capri este renumită și pentru arhitectura interesantă și clădirile istorice, una dintre acestea fiind Vila lui Jupiter (Vila Jovis). Despre această vilă se spune că ar fi aparținut cândva lui Tiberius, în prezent fiind una dintre cele mai vechi și elegante vile de pe insulă. Situată pe un deal stâncos, este greu accesibilă pentru cei care nu au condiție fizică. De altfel, a fost construită aici pentru a face față atacatorilor, despre care se spune că erau aruncați în jos... În interiorul construcției se găsesc trei cuve antice, cu rolul de a colecta apa de ploaie pentru cele trei tipuri de băi romane: reci, potrivite și fierbinți. O altă vilă impresionantă este Vila Malaparte, designul arhitectural unic al construcției fiind unul dintre punctele de atracție ale insulei Capri. Creată de arhitectul Adalberto Malaparte, vila seamănă cu o ambarcațiune și este situată pe stânca înaltă din Punta Massulo. Arhitectul nu ar fi fost prea încântat de propria sa creație și poate că nu ar fi dus-o la bun sfârșit dacă Benito Mussolini nu i-ar fi ordonat să finalizeze această construcție spectaculoasă.
Paradisul iubitorilor de shopping de lux
Dar atracțiile micuței insule Capri nu se opresc aici, locul fiind ideal și pentru pasionații de shopping. Ei bine, aici sunt magazine de lux de unde pot fi cumpărate cele mai exclusiviste obiecte la modă. Cei care iubesc ceasurile, bijuteriile, hainele și încălțămintea vor adora aceste locuri, așa cum o fac aristocrații, celebritățile internaționale și divele care vin frecvent în Capri. Paradisul cumpărăturilor se întinde pe câteva străzi în centrul orașului, iar cea mai mare „aglomerare“ de buticuri este în Via Camerelle, de unde se poate ajunge pe strada următoare, Via Vittorio Emanuele, unde sunt cele mai prestigioase magazine, ajungând apoi la faimoasa piațetă Piazza Umberto I (La Piazzetta) și continuând goana după cumpărături în Via Le Botteghe.
Simona-Nicole David
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă
- APIA primește cereri inițile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
- Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste