ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 3 Aug 2021

Thailanda, locul în care nu te plictiseşti (I)

Thailanda, cea mai populară destinaţie turistică din Asia de Sud-Est, ispiteşte pe oricine ajunge acolo, oricât de pretenţios ar fi. Am petrecut doar cinci zile acolo, dar programul a fost atât de intens încât nici somnul nu l-am mai considerat o necesitate. Dorinţa de a vedea cât mai mult din ce oferă această ţară exotică ne-a alungat oboseala şi, încărcaţi cu energie, am explorat câteva locuri despre care vreau să vă povestesc, oferindu-vă astfel prilejul să călătoriţi imaginar alături de mine. In ciuda numărului mare de turişti care o vizitează, ţara reuşeşte să îşi păstreze identitatea, cultura unică şi oamenii renumiţi pentru zâmbetul lor.

Am experimentat un loc din lumea asta în care pot afirma că se găseşte aproape orice îşi poate dori un turist să vadă: natură, istorie, religie, artă culinară, masaj, bungalow-uri pe plajă sau renumite resorturi de lux.


Regatul Thailandei sau Siam este localizat în Peninsula Indochina. Se învecinează cu Laos, Cambodgia, Malaezia, Vietnam și Indonezia. Aici trăiesc în jur de 65 de milioane de locuitori, iar capitala este la Bangkok, un oraş cosmopolit cu peste 10 milioane de locuitori.


Insula Phuket, diamantul neşlefuit al Thailandei

Phuket este cea mai mare insulă a Thailandei, cu o suprafață de aproape 550 km². Numele ei vine de la Phu (stâncă) și Ket (dragon) în limba thai sau mai este supranumită „Muntele de Cristal“, forma insulei fiind aceea a unei perle neșlefuite încă. Porțiunile de coastă, alături de regiunile montane, îi conferă un farmec aparte. Plajele sunt cu nisip fin, alb, străjuite de palmieri, iar apele turcoaz ale mării Andaman sunt calde tot timpul anului.

Dar ce m-a fermecat la primul contact cu insula a fost celebra supă Tom Kha Gai și o porție de tăiței Pad Thai pe care le-am savurat la un local tradițional nu foarte sofisticat.

Aflasem că mâncarea thailandeză e delicioasă oriunde și în orice formă, chiar și în locurile fără pretenții. Proaspătă și plină de savoare, este bine cunoscută în întreaga lume și pe bună dreptate. Trăsătura definitorie este reprezentată de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sărat și dulce și toate preparatele trebuie să includă cele patru arome. Aveam să constat pe parcursul întregii călătorii că pe aceste meleaguri bucătăria a ajuns la rang de artă.

Am fost cazați în stațiunea Patong, considerată cea mai populară din insulă datorită celebrei străzi Soi Bangla, recunoscută ca loc de distracție și frecventată de turiștii dornici să experimenteze viața de noapte din Thailanda. Strada devine supraaglomerată de cum apune soarele, iar restaurantele, barurile şi cluburile în aer liber se luptă efectiv pentru a atrage clienții. E un mix de lumini, neoane, muzică, street food și turiști din toate colțurile lumii pe care nu le-am văzut nicăieri în altă parte.

Călătoria în insula Phuket a fost o experiență unică pentru mine, iar singurul regret pe care l-am avut a fost acela că nu am avut suficient timp să vedem tot ce poate oferi acest loc.

Povestea mea continuă într-un nou episod cu incursiunile în celebrele insule Phan Nga și Phi Phi. Aşadar, vă îndemn să-mi fiți alături în scurta călătorie imaginară prin Thailanda.

Teofilia Banu

GALERIE FOTO