reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Jan 2022

Madagascar, tărâmul lemurilor şi baobabilor (VII)

Nosy Be – „Insula Mare“

Nosy Be este cea mai cunoscută staţiune de agrement a Madagascarului. O insulă înconjurată de altele mai mici situată în partea de nord-vest.

Insula este un platou vulcanic cu o altitudine maximă de 450 de metri deasupra nivelului mării, cu plaje frumoase aproape neatinse de om. Datorită plantelor exotice parfumate precum ylang-ylang-ul, vanilia şi patchouli care cresc aici, Nosy Be este cunoscută și ca „Insula Parfumată“.

Pe insula înconjurată de ape turcoaz există zone în care se cultivă încă trestia de zahăr şi unde se produce un rom de calitate, ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere caraibiene. Am stat acolo două zile într-un resort amenajat tradițional, frumos, înconjurat de vegetaţie exotică. Am revenit în Capitală de data aceasta cu scopul precis de a face un tur panoramic înainte de a ne întoarce acasă.

Antananarivo, „Oraşul Miilor“

Antananarivo a fost fondat în anul 1625, iar numele de „Oraşul Miilor“ vine de la numărul soldaţilor puşi să-l păzească, dar şi de la faptul că, practic, oraşul este împărţit în 3 niveluri de altitudine, legate între ele prin mii de trepte.

Capitala Madagascarului mi-a lăsat impresia că mă aflu pe un platou de filmare în care se desfăşurau scene din alt secol. O lume pestriţă forfotea pe drumuri înguste şi prost pavate printre tarabe înghesuite înşirate de-a lungul străzilor. Atmosfera colonială franceză se simte aproape la tot pasul, însă natura se impune şi aici prin culoarea arborilor de casuarina, jacaranda și eucalipt, dar și a tufelor de bougainvillea. Florile mov de jacaranda sunt poate cea mai frumoasă amintire a mea din capitala Madagascarului.

Am aflat că pe insulă, până în 1869, toate casele erau din lemn, inclusiv palatele. Am văzut din exterior Palatul Reginei şi Rova (Satul Regal) care domină oraşul de pe cea mai înaltă colină. În prezent, locul este parţial afectat de un incendiu din anul 1995. Satul Regal a fost cândva reşedinţa dinastiei Merina, cea care în secolul al XIX-lea, a reuşit să unească întregul Madagascar, pentru prima dată în istorie. De acolo am avut cea mai frumoasă vedere panoramică asupra oraşului şi câteva imagini le-am imortalizat în fotografii.

În cele câteva episoade am încercat să redau momentele trăite, exprimate prin cuvinte, dar şi prin fotografii. Sper că v-am trezit interesul de a vedea insula prin ceea ce am reușit să inserez în cele câteva episoade. A fost o călătorie cu peisaje spectaculoase, animale, plante, dar şi o uriaşă diversitate culturală. O declar de departe cea mai frumoasă lecție de biologie.

Călătoria imaginară în Madagascar a ajuns la final și ca de fiecare dată constat că sunt locuri deosebite pe care le-am văzut, dar nu am reuşit să le descriu, iar pe altele încă nu le-am văzut şi acestea lasă loc, ca de fiecare dată, dorinţei de a veni sau reveni acolo. Poftiți de frunzăriți şi călătoriţi alături de mine pe tărâmul lemurilor şi baobabilor.

O altă călătorie, o altă poveste, despre alte locuri la fel de interesante va începe în curând. Tineţi aproape!

Teofilia BANU

GALERIE FOTO