Romania

ANANP a lansat brandul „Produs în arie naturală protejată“

ANANP a lansat brandul „Produs în arie naturală protejată“

Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Adi Croitoru, a fost prezent recent în comuna Șandra, Timiș, la întâlnirea cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județ, tema de discuție fiind acțiunea lansată la nivel național, în urmă cu două luni, de către ANANP, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv marca înregistrată ,,Produs în arie naturală protejată“, instrument de marketing prin care produsele românești din ariile naturale protejate pot să devină un brand în magazinele românești și europene. Ideea a plecat de la faptul că producătorii din comunitățile locale aflate în arii naturale protejate suferă din cauza restricțiilor impuse de directivele europene, prin care orice activitate economică trebuie să se încadreze în respectarea normelor de conservare a habitatului natural și a biodiversității. Cu alte cuvinte, gospodarii vor fi sprijiniți să-și promoveze și comercializeze produsele care înmagazinează tradiții și obiceiuri străvechi, parte a tezaurului istoric al țării. Adi Croitoru, președintele ANANP, a declarat: „Brandul «Produs în Arie Naturală Protejată» nu se dă unui anumit tip de comunitate. Se dă tuturor românilor care trăiesc într-o arie naturală protejată, care au posibilitatea de a produce fie un produs alimentar, fie nonalimentar, fie pensiune, fie activități turistice, dar care să înglobeze valori ale tradițiilor naționale străvechi, care fac diferența, care ne fac unici în peisajul culturii și civilizației europene. Diferența dă valoare atunci când vorbim de conservarea tradițiilor naționale culturale și civilizaționale.“

Se pare că toți fermierii care își desfășoară activitatea în arii naturale protejate vor avea un soi de prioritate privind accesarea fondurilor europene pe linia de finanțare lansată în august, în valoare de 200 de mil. euro, cu granturi de până la 200.000 de euro, în sensul că pot beneficia de un punctaj în plus la evaluarea dosarelor. Cam așa au sunat cel puțin promisiunile oficialilor români. Să vedem dacă lucrurile se vor petrece cu adevărat astfel.

România are 1.574 de arii naturale protejate: de interes național, în suprafață de 16.659 ha – rezervațiile științifice, 317.419 ha parcurile naționale, 292.125 ha – rezervații și monumente ale naturii, 769.373 ha – parcuri naturale; de interes internațional (Delta Dunării); arii de interes comunitar, în suprafață de 4.005.110 h – situri de importanță comunitară și 3.550.811 ha arii de protecție special avifaunistică. La nivel național, peste 1.200 de producători și-au anunțat deja intenția de a solicita dreptul de a utiliza această marcă. Pentru obținerea mărcii se poate aplica pentru următoarele categorii de produse sau prestări servicii: toate alimentele, băuturile care sunt caracteristice ariilor naturale protejate din România și a căror producție este efectuată într-un mod ecologic și caracteristic comunităților locale; produse meșteșugărești; cazare/masă (toate acele unități comerciale, în cadrul cărora gazda oferă cazare și mâncare într-un mod ecologic, pe teritoriul ariilor naturale); produse turistice (serviciile de agrement prestate într-un mod ecologic, cum ar fi observarea păsărilor, plimbări pedestre prin natură, apicultură, coacerea produselor de panificație etc.).

Maria BOGDAN

Alte articole:

Anul acesta avem grâu mai puțin

Situația plăților efectuate de APIA

Pagubele din agricultură încă nu sunt cuantificate

Vremea și solurile, în viziunea unui specialist

Pregătirea combinelor pentru recoltare

Cum se scoate un teren din circuitul agricol?

Se face ordine pe harta cadastrală

Cercetarea agricolă, la ASAS sau MADR?

Şi fără irigaţii... şi cu banii luaţi