reclama youtube lumeasatuluitv
update 19 Jan 2022

Madagascar, tărâmul lemurilor şi al baobabilor (II)

Insula Madagascar, un teritoriu izolat de mai multe milioane de ani, reprezintă un punct de biodiversitate concentrată în care mai multe specii de animale și plante au evoluat și s-au diversificat într-un mod unic. În călătoria noastră am avut parte de o lecție de biologie în aer liber, iar de această dată mi-am propus să vă povestesc despre fauna ce se remarcă prin multitudinea de specii endemice.

Se spune că aici nu există animale cu adevărat periculoase pentru om și asta ne-a dat curaj și, curioși, ne uitam mereu după vreun șarpe atârnând pe o creangă de copac sau după tot felul de insecte sau păianjeni. Pe unele le-am fotografiat, altele ne-au trecut rapid prin fața ochilor și au dispărut sub tufișuri. Oricum, e o experiență unică pe care o recomand oricărui iubitor de natură.

Lemurii, emblema Madagascarului

Lemurii seamănă cu maimuțele și sunt viețuitoarele cele mai prezente și cunoscute de pe insulă. Sunt, de fapt, o emblemă a Madagascarului. Nestingheriți, aceștia au evoluat în biotipuri extrem de diferite, inclusiv în specii acum dispărute, de la statura unei gorile la lemurul-șoarece, cel mai mic primat în viață.   

Denumirea de lemur se traduce prin „spiritele nopții“. Sunt în mare parte animale nocturne, dar există și câteva specii diurne. Câteva specii de lemuri din cele peste 100 descoperite le-am văzut și noi în habitatul lor natural şi ne-am străduit să îi fotografiem uitând de drumul anevoios pe care l-am parcurs în căutarea lor.

Câteva curiozități despre aceste animale vi le expun cu drag în povestea mea de călătorie. De exemplu, dieta lemurilor aurii include muguri de bambus despre care am aflat că au un conţinut de cianură care este letal pentru alte animale. Lemurii au unghiile asemănătoare oamenilor. Cozile sunt folosite atât pentru a-şi menține echilibrul cât şi pentru a comunica între ei. Când nu au suficientă mâncare la dispoziție, pur și simplu îşi induc hibernarea. Trăiesc în jur de 18 ani, gestaţia durează 4 luni şi jumătate, iar femela fată un singur pui. Cei mai cunoscuţi lemuri sunt cei cu coada inelată care la toate exemplarele are 28 de inele, 14 albe şi 14 negre.

Lemurii sunt pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariţie, în mare parte datorită despăduririlor care au redus la numai 4% habitatul acestora.

Paradisul cu specii unice

În călătoria noastră am aflat că aproximativ jumătate din speciile de cameleoni trăiesc numai in Madagascar. Pe insulă au fost descoperite 4 specii de microcameleoni a căror dimensiune ajunge la maximum 30 mm. Tot ca o curiozitate am aflat că aceste vieţuitoare sunt unice, iar habitatul lor este de numai un km². Dimensiunea acestora este pusă pe seama unui efect insular; astfel, potrivit cercetărilor, în habitate restrânse, precum cele insulare, speciile au tendinţa să se micşoreze în timp.

Oamenii de ştiinţă au catalogat în Madagascar peste 100.000 de specii de nevertebrate, printre care numeroşi fluturi, miriapode, libelule, scarabei, păianjeni. M-au uimit şi mi-au rămas în minte paianjenii uriaşi, apoi o insectă care semăna izbitor cu o creangă dintr-un arbust cu frunze uscate, însă am avut surpriza să văd că se deplasează fără teamă, parcă ştiind că nu poate fi demascată.

Pe insulă am văzut şi broaşte ţestoase-leopard, supranumite astfel deoarece coloritul carapacei aminteşte de cel al blănii de leopard. Am aflat că 99% din speciile de reptile şi amfibieni existente la nivel global au habitatul în Madagascar. Apoi, aici trăiesc aproximativ 300 de specii de păsări, dintre care peste 100 sunt endemice.

Din păcate, s-a constatat că pe insulă, ca urmare a distrugerii habitatelor, un număr impresionant de specii vor dispărea înainte ca omenirea să le descopere.

Toate cele aflate despre fauna Madagascarului mi s-au părut fascinante la fel ca cele despre floră pe care vi le voi povesti într-un alt episod. Aşadar, călătoria continuă.

Teofilia BANU

GALERIE FOTO