ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 3 Aug 2021

Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg – Moscova (I)

În luna august a anului trecut am efectuat o croazieră fluvială de la Sankt Petersburg la Moscova pe o lungime de 1.965 km și 18 ecluze, cu o diferență de nivel totală de 163 metri. În ultima vreme aleg tot mai des croazierele în primul rând pentru comoditatea cazării într-o singură cabină de unde din loc în loc se coboară pentru vizite la diferite obiective turistice, serile petrecute la spectacole artistice, peisajele înnobilate de apă mai atractive decât pe rute terestre, stat la plajă în aer liber și alte avantaje.

După zborul cu avionul pe ruta București - Moscova - Sankt Petersburg ne-am îmbarcat pe vasul Zossima Shashkov și în următoarele 2 zile am vizitat obiective din „Veneția Nordului“, după care în a patra zi am început croaziera propriu-zisă pe râul Svir în Mandrogi, din arhipelagul Valaam, care se varsă în Lacul Ladoga, cel mai mare din Europa.

Satul tradițional rusesc Mandrogi

După debarcare am fost impresionați de căsuțele și biserica din lemn de pin și molid în stil rusesc, cu alei pietruite și trăsuri trase de cai, peluze înierbate, arbori, mori de vânt, debarcader și altele, necesare vieții rurale. Casele erau ocupate de meșteșugari care confecționau obiecte din lemn, dantelărese, torcătoare, țesătoare, muzicanți la armonică și mulți alții, îmbrăcați în straie tradiționale. Cu toții animau viața din secolul al XIX-lea de pe acele meleaguri.

Iernile grele au obligat oamenii să locuiască sub același acoperiș cu caii și vacile, care asigurau la rândul lor „căldură“ biologică, precum şi unele facilități pentru întreținere, pază și confort general. Stau mărturie în acest sens intrările pentru oameni alături de cele pentru animale în aceste căsoaie impresionante.

Peste tot întâlnești obiecte de artizanat, unele mai atrăgătoare decât altele, din care se disting cele de lemn pictat, faimoasele și inconfundabilele păpuși Matrioșka cu până la 20 piese una în alta.

Din atâtea obiective turistice nu putea lipsi un muzeu al votcii, băutura de bază a rușilor. Aici se prezintă modul de preparare a acestei licori bahice, se fac degustări și se atrage atenția asupra efectelor consumului exagerat.

Ne-a impresionat extrem de puternic expoziția de ambalaje de sticlă, într-o multitudine de forme zidite pe unul dintre pereții acestui insolit muzeu. La o intersecție trona statuia unui urs în mărime naturală cu care turiștii își fac fotografii.

Tot pentru impresionarea turiștilor în satul Mandrogi este expusă cea mai mare cizmă de pâslă din lume în  greutate de 300 kg, cu înălțimea de 320 cm pentru o lungime a piciorului de 250 cm, mărimea 358, înscrisă în Guinness Book; probabil pe măsura lui Gulliver!?

În acest mediu ancestral tipic rusesc am ascultat și dansat pe muzică tipică de balalaică și armonică, după care am fost serviți cu aperitive și grătare de vițel și pui, preparate pe loc, încheiate cu o delicioasă înghețată și sucuri de fructe, conduși și serviți cu amabilitate la mese organizate pe grupuri de turiști, de tineri îmbrăcați în straie populare.

Totul a funcționat ireproșabil, deși eram câteva sute de persoane care luam masa odată, în serii succesive.

La întoarcere, am aruncat o ultimă privire spre casele de lemn cu stâlpi și grinzi vopsite în culori vii, proprietăți private la prețuri pe măsură, care ne-au impresionat prin pitorescul lor.

Teodor MARUȘCA

GALERIE FOTO