ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 16 Sep 2021

Orașul medieval fortificat și cetatea Cherven

Am vizitat de curând orașul Giurgiu și, după o plimbare printre clădirile sale boeme, am trecut Podul Prieteniei spre Bulgaria. Citisem deja despre frumusețea Parcului Natural Rusenski Lom, aflat la 30 km de orașul Ruse, însă nu aveam convingerea că realitatea va fi mai mult de atât. M-am înșelat. Este un loc binecuvântat cu peisaje fantastice și multe ferestre către trecut.

La poalele unui canion care cochetează fățiș cu arbuștii ce îl înconjoară se întinde o parte din orașul medieval Cherven, unul dintre cele mai mari centre militare și administrative, economice și clericale ale celui de-al doilea Imperiu Bulgar (sec. XII-XIV). Un singur popas în trecut ne spune că în 1388 orașul a fost cucerit și demolat de otomani. Vremurile tulburi au trecut și astăzi, la o primă vedere, pare că nimic nu îl animă.

20180701 135208

E ca și cum timpul ar fi fugit de aici, lăsând orașul într-un soi de încremenire. Liniștea a luat în stăpânire întregul canion și valea care i se supune. Doar păsările și vântul au trecere în fața acestei stăpâne absolute. În rest, nimic nu cutremură această înmărmurire. Și istoria profită de această monotonie mistică pentru a-și dezlâna fuiorul.

Povești despre vremurile de glorie și decădere a orașului, grație cărora acesta a fost declarat rezervație arheologică, se succed cu aceeași repeziciune cu care mașina străbate drumul șerpuit către Cetatea Cherven sau Orașul de Sus. Cocoțată pe platoul canionului, Cetatea Roșie, cum i se mai spune, pare o prelungire firească a dantelăriilor de rocă pe care a fost construită.

20180701 135309

Numele său este legat de o legendă care spune că cel care stăpânea această cetate a fost Împăratul Roșu, un conducător puternic ce purta o pelerină roșie, culoare ce simbolizează puterea imperială cu scopul de a sfida Imperiul Bizantin. Moștenirea acestui gest simbolic a fost mai târziu preluată de Ioan Asan I, cel care s-a căsătorit cu fiica ultimului împărat care a stăpânit Chervenul.

20180701 130226

De la poalele ei și până sus nu faci mai mult de 10 minute. Și de la prima privire istoria își descătușează forțele în ultimele pâlpâiri ale existenței Cetății Cherven. În timpul cercetărilor arheologice din regiune au fost descoperite un castel, 13 biserici, două pasaje de alimentare cu apă subterană, un turn de apărare din secolul al XIV-lea, clădiri sociale și administrative, numeroase reședințe. Printre acestea se numără un număr de monede, bijuterii, monumente, ceramică, articole de uz casnic, unelte meșteșugărești, arme etc.

20180701 132410

Sfârșitul începe în secolul al XIV-lea, când Cetatea Roșie cade sub asaltul otomanilor. În cele din urmă a fost înghițită cu totul de vâltoarea nepăsării, până când tot ce a mai rămas din ea sunt ruinele de azi.

Laura ZMARANDA