Adama Sultan iulie 2020
update 25 Sep 2020

Montpesa te așteaptă în vizită!

 • Publicat în Turism

Arealul Montpesa este alcătuit din teritoriile Slănic Moldova și Târgu Ocna (stațiuni balneoclimaterice de interes național), Moinești (stațiune turistică de interes local), Dărmănești, Doftana, Asău, Zemeș și Măgirești, ce sălășluiesc într-o zonă aflată la limita dintre Carpați și Subcarpați, acolo unde meleagurile sunt aureolate de lumina soarelui și misterele lumii.

Cine este Montpesa?

Odată intrat în arealul Montpesa ești îmbiat de culmi montane și dealuri pitorești, fragmentate de văi care adăpostesc opt așezări ce pun la dispoziția ta experiențe și trăiri unice care vor reuși să te despartă de banalul cotidian și să te transpună într-un cadru în care să te bucuri de liniștea naturii, aerul proaspăt și curat, bogățiile naturale cu puteri tămăduitoare, peisajul de poveste și specificul zonal, care dau putere trupului și încântă sufletul.

Ce își propune Montpesa?

Montpesa își propune să devină, în scurt timp, unul dintre polurile turismului curativ din țară, oferind turistului șansa de a-și recupera starea de sănătate, de a preveni apariția unor anumite boli cu ajutorul apelor minerale, aerului de salină, mofetelor, bioclimatului local cu proprietăți curative, prin diferite metode de tratament, dar și de a-și diversifica sejurul prin diverse posibilități de recreere și agrement.

Montpesa deține un potențial turistic natural de excepție, dovadă fiind existența mai multor rezervații naturale:

 • Rezervația Naturală Nemira reprezintă o arie cu floră bogată în păduri de conifere și făgete; specii de flori ocrotite și faună bogată.
 • Rezervația Naturală Măgura se află pe malul drept al râului Trotuș și pe malul stâng al Slănicului, județul Bacău, fiind o rezervație mixtă, de protecție floristică, faunistică  și peisagistică.
 • Pădurea de Pini din Moinești reprezintă o zonă împădurită de interes forestier aflată în extremitatea sud-estică a Munților Tarcăului, cu rol de protecție pentru Pinul negru. Această rezervație este una dintre puținele de acest tip din România și Europa.
 • Rezervația Naturală Izvorul Alb se află la poalele Munților Nemira, în partea nord-vestică a județului Bacău, pe versantul drept al pârâului Izvorul Alb, deasupra Lacului Poiana Uzului. Rezervația deține și o pădure care este constituită din câteva sute de arbori de tisă, pe o suprafață de 3 hectare.
 • Rezervația naturală Lacul Bălătău este una de tip faunistic. Lacul se situează între Dealul Mare și dealul La Cimitir, pe valea Pârâului Negru ce izvorăște de sub Vârful Nemira Mare. Accesul se face din cartierul Sălătruc al orașului Dărmănești.

În Montpesa, față de alte zone unde civilizația și cultura țărănească există doar în muzee, vei avea posibilitatea să admiri un autentic rural viu, care dă impresia că timpul s-a oprit, întărind ideea că veșnicia s-a născut la sat. Casele cu arhitectură tradițională intactă, porțile de lemn cu diferite simboluri, obiceiuri și tradiții din ciclul muncii, plus diferite meșteșuguri încântă vizitatorii.

Ce nu trebuie să ratezi dacă treci prin Montpesa?

 • Perla Moldovei – stațiunea turistică de interes național Slănic Moldova este consacrată pentru multitudinea de izvoare minerale seculare unice în România prin valoarea terapeutică și prin compoziția chimică diversă, în ciuda concentrării lor într-un areal relativ mic, dar și de aerul curat și tare de munte. Oferta turistică este îmbogățită de existența Rezervației Naturale Nemira care oferă posibilitatea efectuării de drumeții, practicării ecoturismului, de obiective antropice consacrate precum Cazinoul, Biserica Sfântul Ilie și Parcul Central.
 • Stațiunea turistică de interes național Târgu Ocna, care reprezintă o veritabilă atracție turistică prin posibilitățile de tratament, agrement, dar și prin existența bisericii subterane din sare „Sfânta Varvara“ care face salina unică în lume.
 • Comuna Doftana se remarcă prin Parcul Dendrologic care include peste 660 de specii și varietăți de arbori pe o suprafață de 24 ha și prin existența castelului de vânătoare al familiei Ghika.
 • Orașul Dărmănești este așezat la porțile Nemirei, pe frumoasa Vale a Uzului. Aici putem vizita barajul cu contraforți de la Valea Uzului, al doilea de acest tip construit în Europa, castelul familiei Știrbei și Rezervația Naturală Nemira, arie protejată de interes național. Toate sunt obiective care așteaptă să fie vizitate de către tine.
 • Municipiul Moinești, recunoscut ca prima zonă din lume, atestată documentar, din care s-a extras petrolul, completează oferta curativă Montpesa prin izvoarele minerale a căror valoare terapeutică a fost comparată cu cea a izvoarelor de la Băile Felix, și prin aerul curat cu proprietăți curative, instalat în cadrul unui peisaj subcarpatic atrăgător, dar este recunoscut și pe plan mondial prin existența spiritului dadaist creat de Tristan Tzara, cofondatorul mișcării culturale dadaiste ce a avut o mare contribuție în dezvoltarea artelor plastice și a literaturii europene.

Așadar, Montpesa îți promite că, indiferent dacă vrei să te refaci, să-ți menții starea de sănătate sau să te relaxezi, îți va pune la dispoziție un sejur bogat în activități care îți va crea o experiență autentică, presărată cu trăiri de neuitat pe care vei dori să le repeți cât mai curând.

Beatrice Alexandra MODIGA